Stora tävlingar - alltid fullbokade

 • Mathias A
 • Författare till inlägg
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Mer
19 sep 2012 18:48 #1508 av Mathias A
Stora tävlingar - alltid fullbokade skapades av Mathias A
Vad är det som är orsaken till att så många vill vara med i de stora tävlingarna?

De stora tävlingarna, Göteborgsvarvet, Stockholmmarathon, Vasaloppet med flera blir fulltecknade ett drygt halvår före tävlingen, vad beror det på. Varför vill 50 000 personer springa Göteborgsvarvet och bara några hundra väljer en lokal tävling.

Någon form av rekord sattes idag i samband med Cykelvasan 90 km. Tävlingen sker i augusti, om 11 månader. Anmälan öppnade i morse klockan 09.00, efter 26 minuter och 46 sekunder så var loppet fulltecknat och 12 000 deltagare hade anmält sig...

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
24 sep 2012 09:15 #1509 av Johan I
Svar från Johan I i ämnet Stora tävlingar - alltid fullbokade
Anledningen är förmodligen ganska enkel, trender och uppmärksamhet. Det är betydligt lättare att säga runt fikabordet på jobbet att man tränar inför Göteborgsvarvet än att man tränar inför Å-stadsloppet. Och det slår förmodligen även större rent "skrytmässigt". Senaste åren har det väl även blivit fler som springer, och det är ju inte fler då som satsar på löpning utan mer sådana som knappt rört sig förr som börjat lite smått. Då blir det väl naturligt att man väljer de lopp man tidigare har hört talas om mest.

Sen är ju en sak som alla dessa "rekordlopp" glömmer att säga, d.v.s. att de ofta har satt en maxgräns och denna varit nådd även förut, och sedan höjer de maxgränsen och säger "Oj, rekordmånga vill anmäla sig!".

Åtminstone Stockholm Marathon och Lidingöloppet är ju även båda två Stockholms lopp, och är det någon stad som följer trender så är det ju den. Många springer också snarare för upplevelsen/gemenskapen än för löpningens skull. Hade förmodligen lika gärna kunnat vara någon annan sport.

Jag gissar på att en stor del av deltagarna kommer försvinna inom några år, eller spridas ut till andra lopp. I princip alla de stora loppen är Big Business idag och det brukar komma en punkt där sådana går ifrån den ideala banan (t.ex. höjda priser, krångliga rutiner/regler) så mycket att det irriterar deltagarna tillräckligt för att de skall välja något annat. Flera av de stora loppen har ju dock starka traditioner, men en varningsignal är ju t.ex. att Stockholm Marathon har bytt namn till Asics Stockholm Marathon, något som bara det borde vara nog för att bojkotta. Sådan sell-out skall man inte tillåta, även om jag själv inte har något direkt emot Asics.

För att få fler till lokala lopp krävs nog att man gör arrangemanget synligt och tillgängligt. Vi har ju till och med flera i vår klubb som inte verkar ha koll på var och när tävlingarna är, så att man skall förvänta sig att allmänheten har koll på det är ju tydligen mycket begärt. Man måste även ändra på ryktet om att de lokala loppen bara är för tävlingslöpare och klubbanhängare. Vill man ha riktigt många så måste man ha något som lockar eliten och även löpare från andra län och städer. Ofta räcker då inte korta lopp utan lite längre krävs, om nu inte loppet har någon form av extrem prägel eller hälsolopp (t.ex. Vårruset, Blodomloppet).

Be Logga in ansluta till konversationen.

 • Mathias A
 • Författare till inlägg
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Mer
28 sep 2012 16:54 #1510 av Mathias A
Svar från Mathias A i ämnet Stora tävlingar - alltid fullbokade
Du har nog rätt i att krångliga regler och rutiner kan få deltagare att tröttna och kanske bli förbannade. Nu när cykelvasan blev fulltecknat på 26 minuter så är ju risken att många som sett fram emot tävlingen missar den. Det räcker inte med att man har koll på när anmälningsperioden startar utan det handlar om att se till så att man har tillgång till internet exakt den tiden som startplatserna släpps. Att vänta tills kvällen och anmäla sig i lugn och ro är inget som funkar utan nu är det att sitta på jobbet och anmäla sig som gäller. Har man ett arbete där man inte själv kan bestämma arbetsdagen in i minsta detalj så missar man lätt tävlingen.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
04 okt 2012 11:11 #1511 av Johan I
Svar från Johan I i ämnet Stora tävlingar - alltid fullbokade
"Problemet" är väl att deltagarna i sådana stora lopp står ganska maktlösa. T.ex. om man är missnöjd med något och kontaktar arrangören får man ofta ingen eller dålig respons. Visst kan man hoppa över nästa år men det finns ändå otroligt många som står i kö för att vara med så platserna fylls ändå. I slutändan är det tillräckligt många som inte bryr sig så mycket om hur arrangemanget sköts eller om de har möjlighet till bra tider o.s.v., de är bara ute efter upplevelsen. Och det verkar få kosta lite vad det vill. Många ser det nog som ett alternativ till en semester eller liknande. De stora loppen är ju definitivt inte upplagda utifrån de som vill tävla på motionärsnivå. Eliten får en hel del förmåner och de som vill ta det väldigt lugnt och accepterar loppen som äventyr/utflykter kan också få göra sitt lopp, men de mittemellan är de som blir lidande.

Ang. anmälning så börjar det väl bli mer och mer som konserter, biljetter tar slut direkt p.g.a. robotar och företag som köper upp plats för att sälja i andra hand. Visserligen finns det ju lite regler som motverkar det i och med att anmälan är personlig men det känns ju som att det är på väg ditåt ändå. Det skall nog till väldigt mycket för att lopp som Lidingöloppet, Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon och Vasaloppet skall krympa så mycket att de läggs ned dock. Och det är väl det tillsammans med att de är så starka traditioner som arrangörerna utnyttjar för att kunna plocka ut så mycket pengar som möjligt men ändå få tillbaka folk kommande år.

Be Logga in ansluta till konversationen.

 • Mathias A
 • Författare till inlägg
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Mer
22 sep 2013 10:47 #1512 av Mathias A
Svar från Mathias A i ämnet Stora tävlingar - alltid fullbokade
Vasaloppet (skidor) blev slutsålt på 11 minuter. Vilket bör varit rekord för svenska tävlingar. Nu har detta rekord dock slagits med råge. Cykelvasan 2014 blev slutsålt på 3 minuter och 21 sekunder. Helt galet, det rör sig trots allt om 12 000 platser. Nu börjar det bli som robothandeln vid börsen. Det handlar inte om snabbheten på bredbandet utan om fysiskt avstånd till servern som sköter anmälan. Ska bli intressant att se om samma tryck kommer till Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm marathon.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.432 sekunder