Månadens profil

 

 

Namn: Charlotte Nilsson        

Roll i klubben: Löpare, skriver träningsprogram tillsammans med Helene för IF Starts löpare och Web Master (med god hjälp av Kjell) för Starts hemsida      

Ålder: 40 år                     

Bor: Hus i Björkhaga, Örebro         

Familj: Sambo med Jonas och våra barn Filip, 7 år och Hugo, 2 år

Yrke: Distriktsarbetsterapeut i Örebro kommun

Personliga rekord: 800m: 2.14.97 -90   1500m : 4.33.96 -92

3000m: 9.53.5 -90   5000m: 17.34.66  -95   10 000m landsväg: 36.56 -92  Halvmaraton: 1.28.54 -06

 

 

-         Hej, hur är läget?

Förkylt! Jag har vilat från löpningen i snart två veckor och det är en bit kvar tills jag kan börja springa igen. Hela året har varit ett sökande efter formen. Träningen har avbrutits av förkylningar och skador mest hela tiden. Formen kom till slut i september, men efter Lidingöloppet fick jag besvär med en höft igen. Jag kom precis igång med träningen igen, då det var dags för nästa avbrott….en riktigt jobbig förkylning och här är jag nu. Men för att vara lite positiv, så gör ett sådant här avbrott att jag är riktigt motiverad att börja träna igen.

 

 

-         Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Det brukar bli cirka 55-70 km under grundträningsperioden. Målet är att träna två intervallpass, varav ett är i inomhushallen. Två pass springer jag distans 8-12 km i att ganska tufft tempo och ett långpass på 17-22 km. Jag försöker lägga in ett pass alternativ träning, t ex våtväst eller motionscykel. Jag är med på Starts styrketräning och löpövningspass en gång i veckan och gör egna balans och bålstabilitetsövningar ett par gånger i veckan. Jag gillar att träna kvalitet mer än kvantitet.

 

 

-         Vad har du för mål med året?

Att genomföra en bra grundträning i vinter för att vara på topp till Terräng-SM i början av maj. Skulle också gärna vilja springa 10 km under 38 min igen.

 

-         När och varför började du med löpning?

Jag har alltid sprungit och tyckt om att röra mig. Orienterade lite och åkte längdskidor i Almby IK när jag var liten. Mormor brukade fråga mig hur länge jag skulle hålla på att springa (detta var på 80-talet och hon tyckte nog att jag skulle göra något ”vettigare”). Mitt svar var då att jag skulle springa tills jag var 80, så ännu har jag bara hunnit halvvägs.(Fyllde 40 för en månad sen)

 

-         Varför gick du med i IF Start?

Jag och min syster Helene följde med en klasskompis till friidtrottsträningen (IF Start) när vi gick i 7:an. När vi väl började i klubben tog det inte lång tid förrän vi deltog i klubbens alla träningar, även kastträningen i Ballonghallen. Jag kände direkt att jag hade hittat rätt med friidrotten. Detta var min grej! (Jag var dock inget vidare på kastgrenarna, men det var kul ändå)

 

 

-         Vad är ditt bästa löparminne?

Jag har många fina löparminnen. Ett är när jag sprang SM på 5000m i Sollentuna 1995. Jag hade egentligen inte tänkt springa denna distans, men då jag missade finalen på 1500m, fick jag chansen att debutera på 5000m-sträckan. Jag kom i mål på 17.34 min och minns att jag tog helt slut på de sista två varven. Jag var nog inte helt nöjd precis efteråt, men har sedan inte varit i närheten av denna tid. Ju längre tiden har gått har jag insett att jag just denna dag måste ha presterat absolut max av min förmåga.

Ett annat lopp jag minns tydligt är när jag sprang Kilsbergsleden 5 km 1997. Efter en skadefylld sommar hade jag kommit igång med träningen bra. Jag sprang jämsides med Filipstads Ann-Louise Nilsson under hela loppet, men kunde dra ifrån i sista nedförsbacken och vinna på 18.26. Jag hade sprungit 5:an i Karlslund många gånger tidigare, men aldrig varit under 19 min. Det är tiden men kanske framförallt känslan jag minns från detta lopp.

 

 

-         Har du några idrottsliga förebilder?

Paula Radcliffe, p g a hennes alltid offensiva löpning. Tidigare sprang hon mest 5000m och 10 000m på bana och det var många gånger hon ensam stod för farthållningen i de stora loppen, för att sedan bli omsprungen på slutvarvet. Jag har alltid hoppats att hon ska vinna någon stor titel. Hon är numera världens snabbaste kvinna på maraton och här är det ingen som orkar hålla hennes hårda tempo hela loppet. Jag gillade själv att dra på den tiden när jag satsade på medeldistans och hade lätt för att hålla ett jämnt tempo. Däremot förlorade även jag många spurtdueller.

 

 

-         Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Sätt upp ett långsiktligt mål. Öka inte träningen för snabbt, det är lätt att få överbelastningsskador. Lyssna på kroppen och träna gärna alternativt.

 

 

-         Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Jag har svårt att hinna med så mycket mer än löpningen på min fritid. Familjen tar mycket tid, men jag tycker om att göra bil utflykter tillsammans med familjen.

 

 

-         Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Tauno Mertala, som tillhör de snabbaste 50-åringarna i Sverige på långdistans.

 

 

Tack för intervjun!