Månadens profil Februari 2006

 

Faktaruta

Namn: Helene Cecilia Nilsson (alla vi fyra systrar i familjen heter Cecilia i mellannamn…….det blev väl för svårt för mamma o pappa att hitta på fler namn när det helt överraskande blev tvillingar som barn nr två och tre).

Roll i klubben: Löpare, tränare och kassör

Ålder: 39 år

Bor: I hus strax utanför Adolfsberg i Örebro (på landet men ändå nära stan – helt perfekt!)

Familj: Min sambo Joakim och katten Filippa………men mina syskonbarn Filip och Hugo betyder mycket för mig också…..och tvillingsyrran Charlotte.

Yrke: Sjukgymnast – jobbar på USÖ med reumatiker. 

Personliga rekord: 1500m: 4.44.75   3000m: 10.19.77   5000m: 18.29.06   10000m: 37.12   Halvmaraton: 1.26.54

 

 

-         Hej, hur är läget?

Bara bra, jag har en fin träningsvinter bakom mig och ser nu fram emot våren och att få vässa formen lite.

 

-         Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Jag har aldrig gillat att bara ligga och mala på träningen, jag kör hellre kvalité och inte så många mil.

Så här såg en hård grundträningsvecka ut i februari (72 km):

Måndag: Inomhushallen – uppvärmning/nerjogg 6 km, 8x600m med 60 sek vila på mellan 2.02 – 2.06.

Tisdag. Wet vest träning – uppvärmning/nerjogg 20 min, intervaller 4(80 sek – 60 sek – 40 sek – 20 sek)med 20 sek vila och 2 min serievila, 6x25 striding.

Onsdag: 1 km uppvärmning, 12 km i 4.20-tempo. 60 min löpstyrketräning med den egna kroppen som motstånd i inomhushallen, 2 km nerjogg.

Torsdag: Vila

Fredag: 1 km uppvärmning, 12 km i 4.12-tempo (bra väglag för första gången på länge), 1 km nerjogg, 8 styrkeövningar.

Lördag: Halt väglag, kyla och blåst gjorde att jag flyttade utomhuspasset till inomhushallen: Uppvärmning/nerjogg 5.5 km, 7x3 min (i själva verket körde jag 800m på tider mellan 2.48 och 2.55) med 2 min aktiv vila, 4 styrkeövningar.

Söndag: Långpass 21 km, 4 styrkeövningar.

Jag stretchar efter varje pass och tränar utöver detta 10 min bålstabilitetsträning på stor boll 4 ggr/vecka

 

-         Vad har du för mål med året?

Jag har haft så många svåra skador genom åren, så mitt huvudmål är att hålla mig skadefri och kunna träna på. För tre år sedan gjorde jag en hälseneoperation som gjorde att jag nästan fick ge upp min löpning, det fanns kvar en smärta i foten efter operationen som höll i sig i ett år. Men successivt efter mycket intensiv rehabiliteringsträning och en sjukgymnast som inte gav upp (Tack Magnus) kunde jag börja springa igen.

Men jag drömmer om att springa 10 km på 37 minuter igen och att slå mitt personbästa på 5000m som jag inte är helt nöjd med.

…….Att slå Charlotte på tävlingarna kanske ni trodde att jag skulle svara – men det är faktiskt inte alls ett mål. Jag kan bara påverka vad jag själv gör och det är alltid kul när det går bra för syrran också!

 

-         När och varför började du med löpning?

Jag och Charlotte började träna friidrott i IF Start när vi var 12 år. Då hade vi själva sprungit utan klubb i några år. Pappa inspirerade oss att springa i elljusspåret vid Solfjädern (200m från huset  – jag kan varje sten, rot och krök i det spåret). På den tiden var det ingen uppvärmning, utan ett varv så fort som möjligt (2.3 km) på tid.

 

-         Varför gick du med i IF Start?

Det var en klasskompis som började friidrotta och det råkade vara IF Start som hade friidrottsträning i vår skola, så jag och Charlotte hängde på. Vi hade även fd förbundskapten i friidrott Anders Borgström som gymnastiklärare och han hjälpte nog till att få iväg oss till friidrotten.

 

-         Vad är ditt bästa löparminne?

Helt klart Startmilen 1997 10 km. Jag hade i flera år kämpat med att komma under 40 min på milen men utan att lyckas. Efter att ha fått träna utan skador under 1996 och med en regelbunden grundträning under vintern hade jag förhoppningar om att lyckas under våren, men jag trodde inte mina ögon när jag hade gått i mål och tittade på min klocka…….37.55!!! Jag tog flera gränser under den tävlingen!

 

-         Har du några idrottsliga förebilder?

Jag har alltid beundrat Malin Ewerlöf och hennes inställning till löpningen. Jag har även under de senaste åren följt med på Lena Gavelins hemsida och följt henne i hennes löpning och framförallt hennes inställning under hennes skadeperioder har inspirerat mig och hjälp mig tillbaka när jag själv varit skadad.

 

-         Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Ha roligt och gå gärna med i en friidrottsklubb med likasinnade!

 

-         Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Ja, det var inte så enkelt för löpningen betyder jätte mycket för mig. Men visst har jag andra intressen; jag har ”en konstnärlig ådra” som Joakim lite skämtsamt säger ibland: jag gillar heminredning, att måla, sen vi flyttade till hus  har jag börjat få upp ögonen för trädgårdsarbete, jag fick ett växthus förra året. Jag tycker att det är kul att renovera på vårt hus……eller rättare sagt Joakim renoverar och jag är hantlangare.

 

-         Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil i mars?

Vi kommer att välja en ny ordförande i klubben i mars – Kjell Adolfsson – så det passar väl väldigt bra att han får berätta lite mer om sig själv.

 

Tack för intervjun!