Månadens profil

 

 

Namn: Jonas Öhrn                       

Roll i klubben: Löpare        

Ålder: 37 år

Bor: Hus i Björkhaga, Örebro

Familj: Sambo med Charlotte och två barn, Filip 7 år och Hugo 2 år.

Yrke: Lastbilschaufför

Personliga rekord: 5000 m 2005: 17.52.  10 km Startmilen 1997: 37.18. Halvmaraton i Örebro 1998: 1.26.54.

 

 

-         Hej, hur är läget?

Bra! Jag har varit frisk hela året. Arbete och familj tar mycket tid, så jag hinner inte träna så mycket som jag skulle vilja.

 

-         Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Sällan över 4 mil/vecka. Löpträning tre eller fyra gånger i veckan. Måndag träning med IF Start i inomhushallen eller i Karlslundsspåret med intervaller. Två gånger springer jag distanspass 8-10 km ofta med fartökningar i delar av passet. Jag är dålig på att springa långpass, men springer ibland 15 km. Vintertid åker jag gärna längdåkning i Ånnaboda och på sommaren blir det ofta cykelpass.

 

-         Vad har du för mål med året?

Årets två stora mål var Vätternrundan under 14 timmar och Lidingöloppet på 2.23. Trots många matpauser klarade jag Vätternrundan på 13.50 timmar. Däremot missade jag målet på Lidingöloppet då jag fick tiden 2.32. Det kändes väldigt bra till 18 km, men sedan tog nog mina missade långpass ut sin rätt och det var svårt att springa bra i 23 gradig värme.

 

-         När och varför började du med löpning?

1982, 13 år gammal sprang jag Lindesjön runt för första gången. Jag hängde på min pappa som också sprang loppet. Jag sprang detta lopp 10 år i rad och tränade då löpning i april och maj för att sedan inte träna nästan något alls resten av året. 1993 började jag att träna regelbundet när jag gick med i IF Start.

 

-         Varför gick du med i IF Start?

1992 träffade jag min blivande sambo Charlotte, som var en duktig elitlöperska i IF Start och då var det ett enkelt val för mig att gå med i klubben.

 

-         Vad är ditt bästa löparminne?

Broloppet juni 2000. Tidigt på morgonen klev jag på bussen i Malmö och åkte över den nybyggda Öresundsbron till tunnelmynningen vid Kastrups flygplats, där starten gick. Det var en speciell känsla att springa i tunneln och sicksacklöpa sig fram mellan löparna. Uppe på högbron var det fin medvind. Väl i mål tog jag mig igenom ett flera hundra meter långt, storslaget målområde med tiotusentals löpare. Detta glömmer jag aldrig. 

 

-         Har du några idrottsliga förebilder?

Stefan Holm, som trots den världsstjärna han är, fortfarande är kvar i Värmland representerande sin moderklubb Kils AIK. Jag är också imponerad över hans insats i TV-programmet ”På spåret”.

 

 

-         Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Öka träningsmängden långsamt. Träna gärna alternativt som cykling och skidåkning.

 

-         Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Åka bil på avlägsna vägar där jag aldrig åkt. Tåg och Järnvägar. Sverigekartor. Skidåkning och cykling.

 

-         Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Marie Dasler.

 

Tack för intervjun!