Månadens profil

 

 

Namn: Tauno Mertala

Roll i klubben: Löpare       

Ålder: 53

Bor: Hovsta

Familj:  Gift  2 barn 2 barnbarn

Yrke: Mekaniskreparatör

Personliga rekord: 1500m   4.18   1983     maraton 2.49 1983

                                  5000m 15.45   1987    halvmaraton 1.08.48  1988

                                  10.000m  36.13  2004

 

-        Hej, hur är läget?

Det är tungt just nu efter en tids uppehåll p g a skada. Det tar tid att komma        tillbaka till sin forna form men min förhoppning är att jag ska vara där tills jag kommer till nästa åldersgrupp.

 

-            Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Vanligtvis springer jag 4 dagar i veckan det blir ca. 6-7 mil. Intervallträningen börjar jag med 2 månader innan tävlingssäsongen. Jag är annars lite av en humör löpare känns det bra kan jag springa fortare kortare sträckor. På mina långpass är det en lugn och jämn takt som gäller. Stretchar efter varje pass. Styrketränar några gånger i veckan(hemma).

 

-           Vad har du för mål med året?

Inga stora planer eftersom jag inte är i form, hoppas på att kroppen håller så jag kan träna ordentligt

 

-          När och varför började du med löpning?

Våren 1980 då jag tillfälligt arbetade i Helsingborg. En arbetskamrat där tjatade oavbrutet på mig att gör honom sällskap ut på sina springpass. Det finns annat än att röka och jobba menade han. Jag måste komma undan tänkte jag, så jag slog vad med honom om att Lasse Wiren som skulle vara med i OS i Moskva det året, om han inte tog en medaljplats skulle jag börja springa. Han tog en 5:e plats, det var bara att köpa löparskor och börja träna och nu är jag fast. Men det var mycket slit i början, det tog ett år innan jag kunde springa 1 mil utan att röka under passet Skönt att vara av med det beroendet, tobaksindustrin har förlorat mycket på mitt vad.

 

-         Varför gick du med i IF Start?

Jag gick med i IF Start hösten 1988, innan dess var jag med i Borås FF. Hade flyttat hit under året och på några tävlingar träffat Karl- Erik Vesterlund, han föreslog att jag skulle komma med, jag provar ett år tänkte jag, men trivdes så bra så jag blev kvar.

 

-         Vad är ditt bästa löparminne?

Det är många lopp man minns. Men Knalleloppet den 24 maj 1986 minns jag med stor glädje. Jag hade under en längre tid försökt komma under 1.10 på halvmara och det lyckades jag med denna varma härliga dag. Vid 18 km. fick jag beskedet att om jag sprang sista sträckan på 10 min. skulle jag klara det, OCH JAG LYCKADES.  En annan dröm gick i uppfyllelse när jag fick silver på SM 2003.

 

-          Har du några idrottsliga förebilder?

Det finns otroligt många, men ska jag nämna någon så får det bli Tomas Wassberg p g a  hans härliga rakryggade sätt.

 

-          Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Att inte gå för fort fram i början utan låt det ta sin tid, då känns det bra och man kan inte vara utan det.

 

-          Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Jag tycker om att arbeta i trä och med järn. Resa runt i Sverige och utomlands är något som jag också uppskattar mycket.

 

-          Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Sivert Lignell

 

Tack för intervjun!