Månadens profil

 

Namn: Peter Berglez

Roll i klubben: Löpare        

Ålder: 35

Bor: Örebro, i centrum

Familj: sambo med Tove (en hejare på spinning, men som även sprungit Gbg-varvet 2 ggr)

Yrke: lektor/forskare vid Örebro universitet

Personliga rekord: 1.29.46 på halvmaran (2006).

 

Hej, hur är läget?

 

Hej. Tack för frågan. Det är riktigt bra. Är äntligen fri från en segdragen förkylning som jag fick efter Kilsbergsleden. November månad har alltså inte varit särskilt bra ur träningssynpunkt. Men nu är jag på gång igen.

 

Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

 

Det beror på hur mycket tid jag har till förfogande. Det handlar om 30-55 km, 3-5 pass. Det kan bli ett spinningpass också. En normal vecka blir det ca 35-40 km. Korta eller långa intervaller på måndag, halvlång distans (10-12 km) i mitten av veckan, fartlek på fredagen och ett längre pass under helgen (17-25 km). Jag hoppas kunna få in onsdagens bålstabilitetspass i schemat.

 

Vad har du för mål med året?

 

Jag funderar på att anmäla mig till Lidingöloppet, som jag aldrig sprungit förut. Att gå i mål på en hygglig tid får väl bli målet inför 2009.

 

När och varför började du med löpning?

 

Jag har alltid hållit på med idrott, men för sex år sedan började jag springa mer regelbundet för att få bättre balans mellan arbete och fritid. Löpningen blev, och är fortfarande, ett perfekt sätt att koppla bort arbetet. Det jag gillar med löpningen är att den kan utföras varsomhelst och närsomhelst.

 

Varför gick du med i IF Start?

 

Löpning handlar mycket om ensamträning, och så ska det vara. Men ibland kan det vara kul att köra kollektivt. Man vill ju heller inte plåga sin mindre löpintresserade omgivning med tugg om krämpor, distanser och tider. Därför är det fint att träffa likasinnade där löparsnack ses som ett helt normalt sätt att umgås.

 

Vad är ditt bästa löparminne?

 

Göteborgsvarvet 2006 då jag sprang under 1.30. Ett annat skönt minne är när jag tog mig i mål i Stockholm Marathon förra året.

 

Har du några idrottsliga förebilder?

 

Inga konkreta förebilder. Däremot imponeras jag av många idrottare, som Paula Radcliffe.

 

Har du något råd till nybörjare inom löpning?

 

Jag vet att det låter som en sliten klyscha, men skynda långsamt med att öka träningsmängden! Å andra sidan, när du väl är redo, var inte rädd för att ta i mer än max! (det är i varje fall vad jag försöker intala mig själv). Bra skor är superviktigt, och att inte slarva med mat och dryck.

 

Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

 

Torpet i Bergslagen, annan idrott, litteratur och film.

 

Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

 

Anna Pettersson

 

Tack för intervjun!