Månadens profil

 

 

Namn: Ing-Marie Hugosson

Roll i klubben: Motionär                    

Ålder: 61 år

Bor: I Lundby

Familj: Gift med Lars, 4 vuxna barn och 8 barnbarn

Yrke: Ekonom, men har slutat arbeta

Personliga rekord: Marathon 3.23, halvmaran 1.33 och 10 km 42 min

 

-          Hej, hur är läget?

-          Tack, efter omständigheterna är det bra. Vi har haft mycket sjukdom i familjen under hösten och vintern så på så sätt är jag ganska  sliten. Sen blev jag hundbiten i vintras men det har läkt, så nu tränar jag på för att upprätthålla konditionen.

 

-          Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

-          Jag tar bara en dag i taget och för inte statistik över träningen längre. Det bästa jag vet är att ta en morgonjogg och känna kroppen komma igång. Jag har några standardrundor på 5-10 km som jag kör mest varje dag, då lyssnar jag på musik och njuter av dagen. Ibland byter jag ut rundan mot ett kvalitetspass, ex intervaller i hallen, backe eller ett långpass, men det händer inte så ofta numera. Så brukar jag ha vilodagar när jag ägnar mig åt barnbarnen.

 

-          Vad har du för mål med året?

-          Jag siktar på att klara av Tjejmilen ett år till och gå under 55 min så jag hänger  mig kvar i tidtagningsklassen. Sen vore det roligt att springa 1500 m på bana igen i en veterantävling men det är mera en vision.

 

-          När och varför började du med löpning?

-          Det var 1989, jag var 41 år och barnen började flytta hemifrån så jag fick mera tid för mig själv. Då var det en stor joggingvåg och alla joggade. Jag hade aldrig sysslat med träning förut men tyckte det var roligt att följa med barnen på deras olika idrottsaktiviteter och jag ville fortsätta att åka på tävlingar även när de inte längre ville ha mig i släptåg. Så då började jag med att gå-jogga-gå och mitt mål var att kunna springa en hel mil. Det tyckte jag var jättelångt. Men jag blev snabbt biten och fem år senare sprang jag mitt första maraton (I New York och tiden var 3.42).

-           

-          Varför gick du med i IF Start?

-          Egentligen hade jag tröttnat på löpningen och var inte längre med i någon klubb, men ibland saknade jag klubblivet med träningar och tävlingar. Jag brukade stöta ihop med Charlotte och Helene och andra medlemmar i Start och de var välkomnande och verkade ha det trevligt. Så då gick jag med och det är jag glad för. Jag trivs i träningsmiljön och jag tycker det är roligt att hjälpa till på tävlingarna.

 

-          Vad är ditt bästa löparminne?

 

-          Det var när jag sprang Lidingöloppets knattelopp 2006 med mitt då 5-åriga barnbarn Rasmus. Han ville springa med farmor och vi höll varandra i handen och när jag kände hans lilla svettiga hand i min så var det  den största lyckan i världen, att få dela den upplevelsen med sitt lilla barnbarn.

 

-          1994 satte Rasmus pappa Andreas distriktsrekord på 3,47 på 1500 m och raderade ut ett rekord från 1945, det är också ett roligt minne.

 

-          Har du några idrottsliga förebilder?

-          Evy Palm, som visade vägen för oss kvinnor som inte var så jätteunga och så  Ann-Britt Eriksson på lokal nivå. Jag läste ofta hennes resultat i tidningen och det var hon som tog mig med på veterantävlingar. Innan dess visste jag inte om att det fanns sådana, så tack vare henne fick jag uppleva många roliga veteranmästerskap.

-           

-          Har du något råd till nybörjare inom löpning?

-          Att ha tålamod för det tar tid för kroppen att anpassa sig till träningen. Det går inte att jämföra sig med någon annan utan man måste följa sin egen kropp. Sen är det viktigt att våga vila när man är krasslig.

 

-          Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

-          Förutom att umgås med barnbarnen så orienterar jag, sjunger i kör och handarbetar. Ibland går jag också ut på långvandringar.

 

-          Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

-          Jenny Sehlstedt vore trevligt.

 

 

Tack för intervjun!