-Månadens profil

 

 

Namn: Fredrik Eliasson

Roll i klubben: Löpare 

Ålder: 35 år

Bor: För tillfället i Brickeberg men snart i Garphyttan

Familj: Gift med Åsa, samt Svante snart 2 år

Yrke: Omvärldsanalytiker på Regionförbundet Örebro

Personliga rekord: 1500m: 4.11 (1992), 3000m: 9.36 (1990), 5000m: 16.31 (1992), 10 000m: 35.30 (1992, landsväg), 35.46 (2007, bana), halvmara: 1.19.48 (2007)

 

 

·         Hej, hur är läget?

Jag har semester, så det är bara fint.

 

·         Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Det blir sällan mer än ett eller två pass i veckan: ett distanspass och ett intervall- eller snabbdistanspass. När det är sommar och semester blir det lite mer.

 

·         Vad har du för mål med året?

Det skulle vara kul att komma under 1.20 på en halvmara igen. Åstadsloppet har ju en snabb bana, men det skulle smaka mer att greja det på Norasjön runt. Sen har jag alltid velat springa milen under 35 minuter, men då tror jag att jag måste träna mer.

 

·         När och varför började du med löpning?

Som barn åkte jag längdskidor för Brunflo IF. På somrarna höll jag igång med terränglöpning och började tävla så smått när jag var i tolvårsåldern. Men det var först i femton-sextonårsåldern som jag kom igång ordentligt, i samband med att jag började träna med Jämtland/Härjedalens friidrottsförbunds träningsgrupp "Mjölksyrans vänner". Vårt motto var "No pleasure without pain". Då blev det allt mindre skidåkning och mer löpning, både på bana och i terrängen.

 

·         Varför gick du med i IF Start?

Runt 1993-94 var jag ganska mätt på löpning. Under en femtonårsperiod kom jag istället att ägna i stort sett all ledig tid till klättring. Men så för ett par år sedan blev jag sugen att springa igen. Jag anmälde mig, klubblös, till Norasjön runt år 2005. Det gav mersmak och jag upptäckte också att man var tvungen att tillhöra en klubb för att få delta i tävlingsklassen. Jag kollade runt vilka klubbar som fanns i staden, men blev samtidigt kontaktad av IF Start via min dåvarande arbetskollega Ingalill Kämmerling.

 

·         Vad är ditt bästa löparminne?

Ett kul minne är när vi i början av 90-talet var på träningsläger till Estland. Annars är nog det lopp jag har finast minnen från Skol-SM i Västerås 1990. Jag sprang 3000 meter och hade ett bra flyt genom loppet, ja tro det eller ej men jag lyckades till och med öka tempot på slutet.

 

·         Har du några idrottsliga förebilder?

Nja, men jag kan inte undgå att vara väldigt imponerad av löpare som Bekele och Dibaba.

 

·         Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Träna hårt och ofta, men varierat.

 

·         Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Klättra, läsa böcker och baka bröd. Jag är en inbiten surdegsbakare och måste emellanåt planera min fritid efter jästider och mina surdegars behov.

 

·         Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Det får bli min granne Lovisa Falk.

 

Tack för intervjun!