Månadens profil

 

 

Namn: Johan Östman

Roll i klubben: Springer

Ålder: 33

Bor: I lägenhet på Väster i Örebro

Familj: Sambo med Anna Pettersson, Disa, 15, och Sigrid, 3

Yrke: Doktorand vid universitetet

Personliga rekord: 5 km: 19:32 (Grabbhalvan -09), 10 km: 41:28 (Fröviloppet -09), halvmaraton: 1:32:49 (ÖAIK halvmaraton -09)

 

-         Hej, hur är läget?

Kan inte bli bättre. Jag har precis skrivit klart min avhandling och har en månads semester att se fram emot. Dessutom har det snart gått åtta veckor utan förkylning, vilket måste vara något slags rekord. Jag hoppas att det ger bra förutsättningar för en formtopp i höst.

 

-         Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Springer fyra gånger i veckan, mellan 40 och 55 km totalt. Så här såg en hygglig vintervecka utan förkylningar ut:

 

Tis: 8 km distans varav 3 km i tröskeltempo

Tor: 8 x 1000 m, 45 s. vila + upp- och nedjogg

Lör: 8 km distans

Sön: långpass 21 km

 

Totalt ca. 50 km. Nu under våren har jag droppat långpasset och kör tävling eller ett intervallpass till i stället. Försöker styrketräna hemma, men det går trögt att få kontinuitet i det.

 

-         Vad har du för mål med året?

Bli lite snabbare för varje tävling jag ställer upp i. Siktar främst på kortare distanser, upp till 10 km. Ett annat mål är att lägga in ett femte pass i veckan till hösten och se vad som händer.

 

-         När och varför började du med löpning?

Jag började löpträna regelbundet för ca. tre år sedan. I min ungdom tävlade jag i brottning. Slutade med det i 20-årsåldern och sedan följde tyvärr ett decennium av svårartad förslappning. Sprang Grabbhalvan 2005 och det blev en mycket obehaglig väckarklocka. Löpningen framstod som ett bra sätt att komma i form.

 

-         Varför gick du med i IF Start?

Jag ville lära mig mer om löpträning och träffa likasinnade. Jag kollade runt lite bland olika klubbar och tyckte att jag fick bäst intryck av IF Start (via Kjell).

 

-         Vad är ditt bästa löparminne?

Svårt. Jag har inte så många minnen ännu. Jag får nog säga Fröviloppet alldeles nyligen. 10 km är en klurig distans och jag hade gjort många misslyckade lopp tidigare (ofta genom att gå ut för hårt i början). Nu lyckades jag åtminstone göra en tid som ligger i linje med vad jag borde klara av. Det kändes som en seger.

 

-         Har du några idrottsliga förebilder?

Gordon Pirie, Gunder Häggs gamla konkurrent. Han har skrivit en mycket underhållande bok som jag brukar googla upp och läsa när jag vill ha inspiration.

 

-         Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Anmäl dig till en tävling. Gärna lokalt. Det är roligt att se sig om i länet och man slipper trängas med 10000 andra löpare.

 

-         Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Det blir inte mycket tid och ork över till sådana. Men jag gillar att äta. Och så skulle jag egentligen vilja spela lite mer TV-spel.

 

-         Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Det får bli min gamla dagiskompis från Brunflo, Fredrik Eliasson.

 

Tack för intervjun!