Månadens profil

 

 

Namn: Conrad Granath

Roll i klubben: Deltagare och funktionär när det behövs       

Ålder: 36

Bor: Rynninge

Familj: Fru och två döttrar

Yrke: Enhetschef inom IT

Personliga rekord:

3 KM PB 10:56 (Februari 2014, träning)

5 KM PB 19.15 (Oktober 2013, träning)

10 KM PB 40.25 (Åstadsloppet 2013)

21,1 KM PB 1.34.22 (Norasjön runt 2013)

 

 

-        Hej, hur är läget?

Det är bara bra, laddar inför Startmilen på lördag. Jag känner mig helt frisk, trots att hela familjen varit dunderförkylda, så det är skönt att man själv har klarat sig. Har även haft tur med att klara mig från att bli skadad under hela vintersäsongen, hade en tuff period med sjukdom runt jul, men det ligger bakom mig.

 

-        Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Målet är minst 4 löprundor i veckan, totalt 35 km. En normalvecka är löpning (10 km) till intervallpass med IF Start på måndagar, löpstyrketräning på onsdag (målet är att springa till och från träningen 10 km). Fredag 5-7 km fartlek, min favorit är 500 m snabbt och 500 m normalt (hem från jobbet). Älskar löpningen på lördagar, helst innan frukost, då blir det 10 KM, hem och äta ägg och bacon. På söndagar kör jag mitt långpass vid kl 10, då blir det mellan 18 km och 20 km.

 

-        Vad har du för mål med året?

Mål för 2014

3 KM SUB 11 (PB 11.16)

5 KM SUB 18,30 (PB 19.15)

10 KM SUB 38 (PB 40.25)

21,1 KM SUB 1.30 (PB 1.34.22)

 

Mängd minst 4 gånger i veckan, ett är ett längre pass över 15-20 KM
Mängd 1500 km

 

-        När och varför började du med löpning?

Jag har alltid tyckt det är roligt att träna, jag har kört mycket innebandy och tennis. När jag blev pappa för några år sedan var det svårt att få till träningen så jag började springa pga. att det var tidseffektivt. Jag hade också haft problem med ryggen en längre period och märkte ganska omgående att värken försvann. Det blev roligare och roligare för varje månad som gick, jag sprang längre och längre. De sista åren började jag att tävla, ett bra sätt för att få fokus med träningen samt att man träffar trevliga människor.

 

-        Varför gick du med i IF Start?

Främst var det att hålla i löpningen under vintersäsongen 2013/2014, det är ofta svårt genom att det är mörkt och kallt. Jag fick tips av Ingemar på jobbet om IF Start. Jag tyckte det var kanon första träningen. Ibland kan jag vara trött när jag ska åka och träna men får energi direkt när jag kommer in i hallen och möter mina träningskompisar. Vidare så utvecklas jag enormt i träningen genom att man tränar löpteknik, olika intervallpass och ständigt pratar löpning J

 

-        Vad är ditt bästa löparminne?

Jag tar det som kom först till minnet och det var på Mallorca förra året, jag sprang ut och sprang 15 KM vid 17:30 tiden i solnedgång, det var lite svalare med skön luft, samtidigt som jag hade enormt bra flyt, kändes som jag flög över marken. Bäst av allt var avslutningen att sparka av sig skorna och hoppa i ett ljummet hav.

 

-        Har du några idrottsliga förebilder?

Tror jag tar Rune Larsson, jag kommer ta med mig om hans tips om mental träning: ”När ni är ute och springer i ett lopp så ha inte målgången som målbilden, då kommer ni krokna innan målsnöret, utan ha målbilden på sjukhussängen när du har tagit ut dig totalt”.

 

Jag spelade mycket pingis när jag var liten och hade J-O Wallner som stor förebild, en kille med enormt psyke som aldrig har givit upp, startar sin karriär med brons i SM 1981/guld 1983, avslutar med guld 2010. Snacka om lång karriär.

 

-        Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Mitt bästa tips är att börja väldigt lugnt, spring flera korta pass á 3-5 km, bygg sakta upp en grundträning och mata på. Öka sedan sakta till 7 km, tänk på tekniken och åka hastigheten sakta. Första träningen lägger grunden så att man ej skadar sig, bygger teknik och gör att det är roligare.

 

När grundträningen är klar, kör mycket fartlek (gasa och sakta ner) det ger ökad syreupptagningsförmåga. Ett ytterligare tips är att inte ha för tunga skor!

 

-        Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

På vintern älskar jag att åka skidor, främst utför. Jag hade en riktigt rolig resa till Bad Gastein (Österrike) i februari, men jag tycker också om att åka längdskidor med familjen. Ibland försöker jag få till lite tennisträning, men just nu är det svårt med tiden. Simträning med barnen tycker jag också är kul. Jag har även ett stort film och tv intresse, stor konsument av bl.a. Netflix. En annan stor passion som jag delar med familjen är att resa, i sommar blir det Spanien och Kroatien.

 

-        Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Mikael Norén

 

Tack för intervjun!