Månadens profil

 

 

Namn: Johan Svensson

Roll i klubben: Deltagare och funktionär när det behövs       

Ålder: 35

Bor: Blackstahyttan, nära Ånnaboda

Familj: Sambo Christina och hunden Bella

Yrke: Sektionschef inom IT

Personliga rekord: Hittills har jag inte mätt så ofta, men Göteborgsvarvet på 1h 34 min.

 

 

-        Hej, hur är läget?  

Nu är det bra. Har nyligen kommit hem från skidloppet Marcialonga, fantastiskt kul och sista backen är i princip identisk med Mattsa-backen, suger fint in benen efter 67 kilometer i spåret.

Skulle även åka Vasaloppet och fick feber dagarna innan som höll i sig. Gav mig ut i spåret på morgonen innan start men kom fram till att det inte var läge att köra. Bättre att bestämma sig för att titta på loppet, att bryta ett påbörjat lopp finns inte. När jag väl blivit publik istället för deltagare var det roligt att se både eliten såväl som motionärerna vid kontrollen i Evertsberg.

Bara att valla om till nästa år!

 

-        Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Sedan jag flyttade från Göteborg till närkeslätten så har jag bytt hockey mot andra sporter. Nu är det lite blandat, löpning måndag, hockeybockey på tisdag mornar, löpning onsdag, innebandy torsdag, vila fredag och lördag och innebandy med Örebropolisen på söndagar.

Sen är det lite säsongsberoende, kör längdskidor på vintern och cykling på våren och sommaren. Har precis gjort ett par svensk klassiker varv så det har blivit lite simning också, kul för en som kommer från västkusten.

 

-        Vad har du för mål med året?

Det hade varit kul att köra milen på under 40 och Göteborgsvarvet på under 1h och 30 min. Helsingborg ordnar ett maraton i september, det blir premiär både för mig och för Helsingborg som då arrangerar sitt första maraton.

 

-        När och varför började du med löpning?

Jag har hållit på med löpning sedan 10 års ålder på något sätt, all barmarksträning mellan hockeysäsongerna bestod av mycket löpning. Tränarna trodde att hockey handlade om att springa en mil så fort som möjligt fast i hockey gäller det att vara explosiv och att köra max i 1 minut. Det var väl därför man aldrig kom till NHL…

Jag tycker löpning är fantastiskt. Det krävs minimalt med utrustning, det är möjligt att köra i 20 minuter och bli precis hur trött som helst och nästa dag kan man köra i 2 timmar och bli precis hur trött som helst, eller så kan man ge sig ut och bara löpa lugnt och för att det är gött. När jag är ute och reser har jag alltid med mig löpardojorna, skippa guidade bussturer och köra egna sightseeing med några löparmil.

 

-        Varför gick du med i IF Start?

Jag tycker det skulle vara kul att utveckla min löpning, både tekniskt och resultatmässigt. IF Start är en något mindre löparklubb också och det passar mig, samtidigt är det lite lagkänsla. Som bonus är alla jag träffat hittills väldigt trevliga och positivt inställda, det ger energi och jag hoppas jag kan ge lite tillbaka också.

 

-        Vad är ditt bästa löparminne?

Jag har många, ska jag lyfta fram ett så var det efter en hel dags segling, hade lite sjöben (det får ni googla J ) körde 15 kilometer löpning och sen ett saltvattensbad och en kall pils. Svårslaget.

 

-        Har du några idrottsliga förebilder?

Jag har alltid gillat Börje Salming, kör hårt, vill mycket och ger aldrig upp.

 

-        Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Skaffa ett par riktiga skor och som funkar för dig, jag köpte ett par löpardojor i Polen en gång för 80 spänn, dom kunde jag ha i 600 meter sen åkte dom till second hand.

 

-        Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Ganska många men framförallt segla och vara på havet. Gillar även att förkovra mig inom ledarskap och då och då har jag navigationskurser på Medborgarskolan.

 

-        Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Hade varit kul att få lite inblick hos Kenneth Isacsson, uppfattat det som att han har en rakt uppåtgående löpartrend. [Han var dock månadens profil i februari så nästa månads profil blir Conrad Granath]

 

Tack för intervjun!