Månadens profil

 

 

Namn: Anna Nilsson

Roll i klubben: Medlem och engagerad i Blodomloppet

Ålder: 43

Bor: Adolfsberg

Familj: Make Mattias, sönerna Simon (13) och Ludvig (9). Alla är medlemmar i och tränar med klubben

Yrke: Projektkoordinator/Örebro kommun

Personliga rekord: Lucialoppet 10 km på 53.11

 

 

-        Hej, hur är läget?

Bara bra! Har medverkat på en fantastisk träningsdag med klubben där vi gästades av Malin Ewerlöf. Så roligt med inspiration och att lära känna alla lite mer, höra allas mål!!

 

-        Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Jag tränar fem pass i veckan. Två dagar styrketräning på Motionsform/Itrim och tre dagar löpning alt cross om jag är sliten i benen. Måndagarnas intervaller är en prioritet, ofta efter ett styrkepass på Itrim och löp/uppvärmning till hallen. Det blir en träningschock för kroppen på en måndag (när jag oftast är trött) men har upptäckt att det är bra. Sen ett tröskelpass och ett långpass senare i veckan. Efter dagens träning med Malin har jag upptäckt att jag behöver mer löpanpassad styrketräning och kommer därför prioritera onsdagsträningen också. Jag försöker lägga in träningen när det passar för familjen, det är mycket annat som ska fixas, som läxläsning mm. Det krävs en god planering.

 

-        Vad har du för mål med året?

I år är året när jag äntligen börjar känna mig som en ”löpare”. Jag har ägnat hösten åt att gå ner 11 kg i vikt med Itrim där jag kommer vara medlem under en tvåårsperiod för att lära mig äta och träna bättre. Nu känner jag igen mig själv och mår bra när jag tittar mig i spegeln och det är en stor skillnad på löpningen.

 

Mitt mål nr 1 är att slå mina tider på AIK:s halvmara (där jag sprang vilse -J) och Göteborgsvarvet. Inför båda loppen var jag rejält sliten och jag känner mig nu mycket helare.

 

Mitt mål nr 2 är att springa 30 km Lidingö på en, för mig, ok tid och en stabil känsla. Jag och Anna Richardsson ska göra detta ihop och det kommer kräva en strategisk planering. 6 varv i Markaskogen blir en examen inför loppet, troligen mer än en gång.

 

-        När och varför började du med löpning?

Jag har aldrig (förut) tränat mycket. Som barn var jag mest intresserad av lugna lekar och fastnade aldrig för någon idrott.

 

Jag sprang första gången med en mer seriös ambition för tre år sedan, då kunde jag knappt springa om personer som gick i spåret och jag trodde jag skulle kollapsa vid flera tillfällen. Alla väntade på mig i mål (i Karlslund, mitt favoritställe).

 

Jag blev snabbare med tiden och en känsla av beroende kom smygandes, löpningen blev väldigt viktig för mig.  Har dock varit skadad i två omgångar men ser det som ett lärande om vikten att lära sin kropp, och att man får insikt om hur viktig träning är.

 

-        Varför gick du med i IF Start?

För att lära mig mer om löpning och för att få kvalificerad hjälp med träningsupplägg och övningar. Jag började när jag kände att jag kunde springa en mil under timmen, men det är först nu jag känner att jag kan hänga med mer ordentligt på intervallerna och kan vara med på tävlingarna med säkrare känsla.

 

-        Vad är ditt bästa löparminne?

När jag på Lucialoppet 2014 upptäcker att jag ligger i klungan som springer strax under 5 min/km och jag i fem km ligger före en AIK-tjej som jag knappt sett röken av förut. Hon kom i mål före mig men var tydligen lite stressad och hon har sprungit under 50 min på milen tidigare. Det var roligt!!

 

Sen var det roligt när min man började i klubben och själv blev biten. Nu har vi ett gemensamt intresse och kan t ex kombinera tävlingar med hotellvistelser.

 

-        Har du några idrottsliga förebilder?

Åh, jag kan nästan ingenting om sport. Malin Ewerlöf gav god inspiration och gav uttryck för vikten av balans i livet, maten och träning. Sen följer jag Maratonpodden, ett tips till alla!

 

-        Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Börja i ditt eget tempo och tävla mot dej själv. Använd gärna runkeeper eller något annat för att registrera dina sträckor. Glöm inte styrketräningen. Och våga vila om kroppen ger uttryck för det behovet. Anmäl dej till lopp, gärna ihop med andra och kanske med en övernattning. Belöna dej efter prestationer. Hitta dina triggers!

 

-        Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Jag gillar att vara ute i naturen. Pulkaåkning med familjen eller slalom på vintern (har tänkt börja åka längdskidor också). Vandringar med svampfokus på hösten. Bad och sol på sommaren. Resor! Löpar/träningsresor med hela familjen är något jag vill göra längre fram.

 

Annars gillar jag skarpt att vila i soffan med en bra TV-serie efter hård träning.

 

-        Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Min man Mattias Nilsson, som nu är snabbare än mig, den rackarn.

 

Tack för intervjun!