Månadens profil

 

 

Namn: Tiina Hänninen  

Roll i klubben: Löpare, styrelseledamot

Ålder: 28

Bor: Börsholm utanför Stora Mellösa

Familj: Fästmannen Jakob & katten Siiri, föräldrar och bröder i Eskilstuna

Yrke: Tandläkare

Personliga rekord:

5 km: 20.30 (Vårruset 2014)

10 km: 40.27,7 (Startmilen 2015)

Halvmaraton: 1.33.02 (Semesterhalvmaran 2014)

Maraton: 3.33.49 (Sthlm Marathon 2014)

 

-        Hej, hur är läget?

Tack, rätt bra! Orken går upp och ner. Utmattningssyndromet jag tidigare varit sjukskriven för spökar lite emellanåt. Och nu är det pollensäsong… Men jag ska inte klaga, på det stora hela är det bra!

 

-        Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Jag har sedan i november haft Anders Szalkais maraton-program som grund (3.15-nivån). Dock har jag lyssnat mkt på ork och känningar och hoppat över en hel del pass och även dragit ner längd/intensitet ibland när kropp el knopp sagt ifrån. Senaste månaderna har det blivit 3-4 pass i veckan där 1-2 är någon form av kvalitet (backe, intervaller, tröskel), 1-2 är lätt distans och 0-1 långpass. Men när orken tryter har det blivit en del ”njutningspass”. Jobbar mkt med att försöka ställa rimliga krav på mig själv, både professionellt och privat; så löpningen är främst nåt jag håller på med för att må bra i livet; pressar jag för hårt är jag rädd att det ska kännas som ”ännu ett måste”.

 

-        Vad har du för mål med året?

Vill slå alla fjolårets rekord och genomföra Lidingöloppet 30 utan att storkna helt och få en ”silvermedalj”. Fortsätta njuta av löpningen och hålla mig skadefri!

 

-        När och varför började du med löpning?

Jag är karateka (karateutövare) i botten men löpningen har egentligen funnits i bakgrunden som en kompletterande konditionsform och en må-bra träning på somrarna. När jag sprungit tjejmilen två ggr (2009 & 2010, medlockad av kurskamraterna i Sthlm) och kände att löpningen var kul satte jag och min storebror upp ett mål att springa Lidingöloppet 2012. Vi tränade på, provade en halvmara tidigare samma år, jag slutade med karaten då jag skulle flytta till Örebro och sen har jag börjat känna mig mer och mer som en löpare.

 

-        Varför gick du med i IF Start?

Jag sprang något lokalt lopp dessförinnan och snappade upp att långloppscupen existerade och tyckte det verkade vara en rolig företeelse. 2014 tänkte jag vara med i cupen. När jag då skulle anmäla mig till Startmilen uppdagades det att man skulle tillhöra en klubb för att få vara med i tävlingsklassen. Hade mailkontakt med Helene som lockade mig att provträna i klubben. Det gjorde jag och allt kändes kalas, så jag gick med! Min tanke då var att börja träna mer med klubben efter maran 2014 (följde ett program även den gången). Men sedan vi flyttat ut på landet blev det ett större projekt att få till träningen med klubben (jobbar f.ö. i Kumla). Men jag planerar att dyka upp snart ;)

 

-        Vad är ditt bästa löparminne?

Hmm, det måste nog vara Sthlm marathon förra året! En sådan underbar känsla att ha klarat av sin första mara och klart över förväntan dessutom. Ren & skär glädje.

 

-        Har du några idrottsliga förebilder?

Alla duktiga lokala löpare (inte minst den briljante Kemppi!) samt min storebror Rikhard som springer för Ärla IF J

 

-        Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Börja försiktigt, få in vanan och lite seghet i kroppen innan du börjar pressa på. Tänk långsiktigt och glöm inte att njuta! Det är alltid bra att våga lita på sin kropp när man lägger upp ett schema. Det är alltför lätt att vara duktig och springa på och blunda för skadekänningar.

 

-        Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Trädgårdsarbete, grönsaksodling, yoga (är dock en ytterst sporadisk yogi), att umgås med nära och kära & njuta av lugnet på landet.

 

-        Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Hon som Anna Richardsson skrev J [Jenny Daleryd]

 

Tack för intervjun!