Månadens profil

 

 

Namn: Tina Näfver

Roll i klubben: Började i klubben september 2014, löpare och funktionär

Ålder: 28

Bor: Örebro

Familj: Mamma och pappa, syster med familj. Alla har jag här i Örebro.

Yrke: Förskollärare

Personliga rekord: Östansjöloppet 2015: 10 km tiden 50:56, DM 2015: 5 km Glanshammar tiden 22:10

 

 

-        Hej, hur är läget?

Hej! Jo tack det är bara bra. Lite skönt att hösten är här så man har kommit tillbaka i rutiner med jobb och träning igen.

 

-        Vad ligger du på för veckomängd och hur ser en typisk vecka ut?

Min veckomängd är nog förhållandevis låg för tillfället jämfört med många andra i klubben. Ligger nog ungefär på enbart ca 3 mil i veckan med löpträning. Då försöker jag vara med på ett intervallpass med klubben och två egna kortare distanspass. Jag styrketränar dessutom med fria vikter på gymmet ca 2-3 gånger i veckan som komplement till löpträningen. Samt även en hel del alternativ träning som crosstrainer och vattenlöpning. Utöver det håller jag igång med cykel till jobbet varje dag, vilket blir en hel del transportcyklande på en vecka (5 mil).

 

-        Vad har du för mål med året?

Nästan direkt när jag gick med i klubben hösten 2014 drabbades jag av benhinneproblem. Klassiskt nybörjarfel då jag gick ut lite för hårt med träningen. Mitt mål i år och under vintern/våren har varit att bli skadefri och fortsätta jobba med att stärka med alternativ träning och styrketräning. I maj gjorde jag tävlingscomeback i Spartacusstafetten vilket resulterade i en 2:a plats med laget. Sen dess har tävlingarna och resultaten fortsatt gå framåt. Om en vecka springer jag tjejmilen och vore väldigt glad för ett nytt personbästa på milen.

 

-        När och varför började du med löpning?

Jag har alltid varit fysiskt aktiv och tyckt om att röra på mig. Hållit på med fotboll och dans i tonåren. Älskat friidrottstävlingarna och idrotten i skolan. Men största delen av mitt liv har jag faktiskt ägnat åt hästar. Har haft egen häst som jag tävlat och tränat i banhoppning. När jag bestämde mig från att ta ett avbrott från hästlivet ville jag hitta något annat att fylla min fritid med och började då med gymträning och lite sporadiska löpturer. En kollega på jobbet fick mig att bli sugen att hänga med och testa springa lite lopp på motionsnivå. Efter att ha sprungit tjejmilen förra året fick jag en riktig ”wow-känsla” och kände att det här ville jag satsa på.

 

 

 

 

-        Varför gick du med i IF Start?

Eftersom jag tyckte själva tävlandet och att springa lopp var så roligt blev det så att jag kollade mig runt lite vad det fanns för klubbar här i stan. Kom då in på IF Starts hemsida, och hade även sett er lite ute på tävlingarna. Tyckte det verkade bra och att det var en lagom stor klubb. Kände ingen från början men fick bara en bra magkänsla som jag följde. Har varit mycket nöjd med mitt val. En härlig gemenskap i klubben med välkomnande av nya medlemmar och peppning, stöd på såväl träningar som tävlingar.

 

-        Vad är ditt bästa löparminne?

Alla tävlingar som jag hunnit med hittills under mitt första år har varit roliga. Men lagtävlingarna har verkligen varit minnesvärda och jätteroliga. I årets Spartacusstafett och Stripastafett sprang jag i ett av Start damlag, vilka båda slutade med en andraplats.

 

-        Har du några idrottsliga förebilder?

Blev väldigt inspirerad av Malin Ewerlöf när hon var här och hade träning. Jag följer också många instagramkonton både med löpning och olika PT:s där jag får mycket ideér och inspiration. Sen ser jag alla duktiga Startare som förebilder och imponerad av framgången vi har i klubben, alltid med i toppstriden och plockar placeringar.

 

-        Har du något råd till nybörjare inom löpning?

Gör inte som jag och gå ut för hårt, det är lätt hänt att man tycker det är så roligt och vill för mycket. Kör hellre kortare och färre pass i början och varva med alternativ och stärkande träning. Styrketräning är viktigt för att orka hålla en bra teknik och hållning, och hålla sig borta från skador.

 

-        Vad har du för fritidsintressen förutom löpning?

Jag tycker om att umgås med min familj och vänner och försöker få in socialt umgänge mycket på helgerna när jag är ledig. Då blir det ofta någon trevlig middag eller bio eller liknande. Jag tycker om att spela gitarr och reser gärna till något varmt och soligt land. Nästa resa i sikte är Kanarieöarna i November.

 

-        Till sist; vem tycker du ska bli månadens profil nästa månad?

Det får bli min teammate i senaste lagtävlingen då, nya medlemmen Anna Bergdahl.

 

Tack för intervjun!