Månadens profil
Augusti 2019 – Hasse Byrén

- Hur länge har du tränat/tävlat i löpning och hur kom det sig att du en gång började?

Jag började att springa år 2000. Hade en sambo som sprang Stockholm Marathon varje år och jag tänkte att det skulle vara roligt att kunna följa med henne på åtminstone ett pass i veckan. Klarade 3 km ganska lätt och tänkte att det skall väl funka med en 3:a varannan dag....Det gjorde det inte. Benhinneinflammationen kom efter andra försöket. Sprang, hade ont, sprang, hade ont under ett halvårstid, sen blev det bättre och jag kunde så småningom klara 10 km utan att falla ihop!

- Hur länge har du tränat/tävlat i löpning och hur kom det sig att du en gång började? Vad har du för löparminnen?

På våren 2001 ställde jag upp i Startmilen och kom då sist i M-35:) på en tid precis under 50 minuter. 2003 sprang jag i mål i samma tävling och då på en tid under 40 minuter!!! Jag tränade målmedvetet för att förbättra min fart och även för att prova på ett marathon. 2004 sprang jag Stockholm marathon och upptäckte då att det passade mej betydligt bättre med långdistans. Jag ändrade träningen helt med inriktning på att springa marathonlopp, jag visste inte då att det fanns längre distanser. År 2006 kom så upptäckten som skulle förändra min löpning totalt! Jag ställde upp i Skövde 6 timmars och nådde ett resultat som jag inte trodde var möjligt. Efter det loppet gick allt väldigt fort. Allt som jag gjorde gav utdelning i form av resultat och mätbara förbättringar. När jag några år senare sprang och passerade 200km nere i kulverten under Bislettstadion, och det återstod nästan en timme av 24 timmarsloppet så upplevde jag en mkt märklig känsla. Jag hade nått ett drömresultat! På den tiden var inte konkurrensen som den är idag och antalet svenska löpare som sprang ultra var inte heller så många. Ett resultat över 200km gjorde att man var aktuell för landslagsuppdrag i internationella mästerskap. Jag fick springa VM i 24h år 2009 och 2010, dock med mediokra resultat. Har ett EM-brons som hänger och dammar på en gardinstång hemma i huset.

- Vilken av dina löparinsatser är du mest stolt över?

Den största upplevelsen är dock inte att jag har sprungit sida vid sida med Scott Jurek i ett VM lopp, nej det är utan tvekan det jag upplevde tillsammans med Rolle under våran kamp mot Bergslagsleden som vi tillslut besegrade efter 5 dagars fight hösten 2017.

- Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

Rolle var också i högsta grad en av anledningarna till att jag gick med i IF Start. Jag behövde nytändning i både träningen och träningssällskapet.

- Vad är det som får dig att fortsätta med löpningen?

Det jag finner störst glädje i numera är inte min egen löpning utan att kunna hjälpa andra som vill och vågar prova springa långt. Efter genomförda drygt 120 lopp som är marathon eller längre så har jag trots allt en del tips och erfarenheter att kunna dela med mej av, vilket jag gärna gör.

- Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Utöver löpningen så musicerar jag en hel del. Trumpet är mitt huvudinstrument men jag spelar även en massa andra instrument. Fiske är också en hobby som utövas så ofta tillfället ges.

- Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Vi har mkt glädjande fått flera nya medlemmar i klubben. Vi kör väl varannan damernas, så varsågod att ta över berättelsen Petra Hanaeus!