Månadens profil
Februari 2020 – Daniel Andersson

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började?

Växte upp med en löpande far, såg upp till honom och försökte efterapa i ung ålder, 5-6 år gammal, men det gick väl sådär.. intresset kom och gick under åren, men i de sena 20-årsåldern fick jag lite nytändning med varierande resultat..

Vilket är ditt bästa löparminne?

DM 5000 meter 2013. På vinst och förlust satsade jag på att varje varv skulle gå på en viss tid. Efter några varv så hamnade jag i täten, med (Super-)Sören Forsberg tätt i rygg. Tänkte att nu har jag gjort bort mig, jag visste ju att Sören hade betydligt bättre kapacitet än jag. Vilket också visade sig stämma, då han snart gick om och gick segrande ur heatet med mig på andra plats, på 18:41, vilket är mitt PB sen dess.

Vilket är ditt sämsta löparminne?

Lidingöloppet 15 km 2012, utan tvekan! Det var en skitkänsla redan innan start och vid 4 km havererade magen fullständigt och känseln försvann i ena benet kort därefter. Den korta historien? Jag fullföljde loppet, ”tuppade av” ett antal gånger under bilresan (som passagerare) hem och hamnade till sist på USÖ med morfin och dropp i tre dygn..

Vilken av dina löparinsatser är du mest stolt över?

Skulle nog vilja påstå att det jag gör just nu, springer med min funktionsnedsatta och yngsta barn, Noah 7 år, i löparvagnen framför mig. I skrivande stund är vi snart uppe i 300 mil tillsammans och inga planer på att sluta harva mil tillsammans. Det är nog det jag kommer minnas bäst från löpningen på ålderns höst, tror jag.

Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

Vi hade/har en ”förening” på jobbet, men det var sviktande intresse från huvuddelen av medlemmarna och jag kände att jag ville utveckla min löpning, så därför gick jag med i IF Start vintern 2011. Som så många andra, så trodde jag att en riktig förening endast bestod av elitlöpare och att jag inte skulle platsa där, men ack så fel jag hade! Blev förvånad och imponerad av mångfalden i föreningen.

Vad är det som får dig att fortsätta med löpning?

Det jag svarade ovan, min son, han behöver komma ut för att kunna komma ner i varv och ge familjen en stunds andpaus. Det är min morot.

Hur lägger du upp din träning?

I dagsläget finns det ingen direkt plan, det får känslan i de första stegen avgöra.

Vilket är roligaste/tråkigaste löppasset?

Ska jag vara ärlig, så är det många gånger jag hellre skulle vilja ligga i soffan och bara glo, då känns det lite motigt och trist att ge sig ut. Men väl där ute, så blir det roligare. Eller, i alla fall, när det över. Roligast just nu är Parkrun.

Vad har du för mål den närmaste tiden?

Att beta av nya milstolpar med sonen.

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Lyssna på musik, enligt familjen, på för hög volym och öl. Annars finns inte jättemycket utrymme för egna specifika aktiviteter i dagsläget.

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Varit mycket gubbar på sistone, så varför inte vårat vindsnabba nytillskott Frida Nilsson? Eller någon från det gamla gardet; Marie Dasler eller någon av tvillingarna Charlotte och Helene Nilsson?
[Redaktionens val blir Frida Nilsson]