Månadens profil
April 2020 – Conrad Granath

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började?

Jag började tävla runt 2012, anledningen till att jag började med löpningen var att barnen var små och jag behövde röra på mig, löpning var den mest tidseffektiva träningen. Har alltid gillat att vara aktivt, spelade t.ex. tennis och golf tidigare.

Vilket är ditt bästa löparminne?

Då måste jag nog välja någon utlandssemester med våra gamla kompisar från Råsunda. Jag minns resan till Kroatien där vi gemensamt började morgonen med löpningen uppför en 1,5 km lång backe. Vi hade en jättefin utsikt över bergen, målet var att ta oss ända upp.  Varje dag tog vi nya vägar för att hitta den bästa vägen upp till toppen. Vi kom närmre och närmre toppen, men nådde aldrig upp. Vi var ändå glada över en härlig vecka med mycket sol och löpning. Den veckan med backträning gav otroligt mycket, det märktes när jag kom hem och fortsatte min träning. Ett annat minne som dyker upp är när jag Marathontränade 2018 och vi var med familjen på Teneriffa, varje dag sprang jag långa pass längst med strandpromenaden i perfekt klimat.
 

Jag måste också lyfta ett IF Start minne, det är Å-stadsloppet 2015. Jag och Renny Rantakokko sprang ihop hela loppet, vi var så grymt glada och peppade. Vi började prata med varandra från 100 meter, sedan sprang vi och snackade hela vägen till 16 km. Folk tyckte inte vi var kloka, men vi peppade varandra. Efter 2 km kom plötsligt Jasko in och började snacka om hur det var och träna med IF Start. Vi berättade självklart allt och beskrev hur trevlig det var. Jasko blev uppenbarligen inspirerad och var nere på måndagen, vi glömmer aldrig hur han strulade med sin klocka :-) Ja hur gick det med Å-Stadsloppet? Både jag och Renny gjorde kanonresultat.

Vilket är ditt sämsta löparminne?

Det måste vara Göteborgsvarvet 2013, då det var 27 grader och strålande sol. Jag var grymt laddad, jag var i hyfsat form och tänkte slå nytt personrekord. Redan vid start hade man svårt att andas då det var en tryckande åskvärme. Det i kombo att jag hade dålig seedning och aldrig fick springa på banan gjorde att jag fick en dålig tid.

Vilken av dina löparinsatser är du mest stolt över?

Å-stadsloppet 2019, jag hade satsat på att gå under 39 på milen, riktigt nöjd var jag då jag kom in på 38,11 :-). Jag minns även 5 km DM guld 19/6 2019, jag gick ut hårt men orkade kämpa in på 18:24 (vilket är PB). Vågar inte ta med Rallarrundan (genom att banan är lite kort) 18:23 (PB). Även PB på Parkrun, 18:33. 2019 var ett grymt roligt löparår där jag träffade många nya vänner inom IF Start och Parkrun! 

Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

Säsongen 2013/2014 kände jag att det var svårt att träna löpning under vintern därför fick jag tips av min förra arbetskollega Ingemar Andersson (IK Akele) som gästade IF Start. Jag fastnade direkt!

Vad är det som får dig att fortsätta med löpning?

Löparkompisarna i IF Start så klart! Det är också viktigt för mig att hela tiden sätta upp mål, ett bra sätt är att ha tävlingar som en morot.

Hur lägger du upp din träning?

Jag har varit lite skadad under kvartal 1 2020, jag har fått ett så kallat ”sportbråck”, en inflammation/bristning i nedre magmuskeln. Nu är jag på bättringsvägen så det känns skönt, kör daglig rehab.

I vanliga fall när jag är skadefri tror jag på variation, en vanlig vecka brukar bestå av: ett snabbt pass (Intervall), ett tröskelpass (50 min), ett distanspass på 10 km, tävling 5-10 km (kör ofta Parkrun på lördagar) och sedan försöker jag få in ett långpass.

Vilket är det roligaste/tråkigaste löppasset?

Det jobbigaste passet är tröskelpasset, men det är också det som ger bäst effekt. Det skönaste passet är ett vanligt distanspass och samtidigt lyssna på en skön podd. Intervallpassen med IF Start har varit jätteroliga 2019, jag vill passa på och tacka för många hårda och trevliga träningspass.

Vad har du för mål den närmaste tiden?

Just nu är det är komma tillbaka igen! Sedan är det att gå under 38 på milen och under 18:15 på 5 km. När jag är klar med dessa mål kommer jag satsa på längre distans igen dvs. Marathon.

Ett annat mål jag har är att springa under 40 så länge jag är 40+.

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

På vintern älskar jag slalom, men tycker det är kul att också åka längdskidor. Musik är ett stort intresse, spelar själv lite gitarr. Mycket tid går åt familjen :-) Jag har även ett stort film- och tv-intresse, stor konsument av bl.a. Netflix.

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Dennis Bergström