Månadens profil
November 2020 – Maria Eriksson

Kort fakta
Från Fellingsbro. Fd hästtjej som sadlat om till att arbeta med kultur, fruktträd och trädgård. Anställd av Nora kommun. Flytt till Örebro 2014. Sambo med Mats Nagle, sedan 2020, reseagent och höjdhoppare, gemensamma ägare till storpudeln Bravo. Bor på norr, i Bettorp. Ett stenkast från nypreparerade Lillåspåret. Örebros bästa terrängspår?!

 

Hur länge har du tränat i löpning och hur kom det sig att du började?
Jag har tävlat/tränat löpning sedan våren 2013 med debut på Startmilens femma, med 22,40. Med klubbadress Fellingsbro AIK. Efter 1 1/2 månads träning, genom att följa ett löparprogram från tidningen "I form" "Spring 5 km under 25 min". Det var Startskottet, men vi backar bandet till 2009, då jag tydligen sprang "under cover" som "Marianne Eriksson" i blodomloppet 5 km (Också då för Fellingsbro AIK) Jag kom 6a, in på 21,48 och kunde inget om löpning. Jag körde då allmän friskvård/träning efter lång sjukskrivning med sjukhusvistelser som ändade året före, 2008 (f ö samma år som Charlotte Kalla vann tour de ski) i ett speciellt möte med en speciell person, nämligen Startaren Mats Stenmarck.

Vi träffades i egenskap av Mats profession som terapeut på psykiatrin på lasarett i Lindesberg, jag var patient. Jag var nere i "källaren" men med glöd och ville börja springa, han eldade på mig såklart, och så började jag att träna. Otränad utan en muskel och hade inte rört mig i många knop sedan 2001. P g a sjukdom både fysiskt och psykiskt. En mage som hade gett upp, eller åtminstone tagit en rejäl paus. Jag trodde inte då, att jag skulle bli bra , men det blev jag. Oerhört mycket tack vare löpningen!

Jag har alltid rört på mig, i min ungdom spelade jag fotboll, badminton, bordtennis och hockey, jag höll på med hästar och ngn vända även lite friidrott. Och då lite löpning.  Jag sprang några anrika lopp av länets lopp på 90 -talet. Lopp som Käglanloppet, Götlundaterrängen och Bergslagsstafetten. Sprang bra i nåt skollopp också under högstadiet. Deltog 1 gång på "lilla Lidingö loppet".

Tillbaka till 2009 och två lopp senare, fick jag ett knä som inte ville springa mer, jag kom av mig. Började åter jobba med hästar, sen kom väggen. Ett bakslag.

Reste mig igen, bestämde mig bara för att göra något för min egen skull. Började träna. Började tävla där på våren 2013. Började forska på klubb, vart ville jag träna/tävla. Träffade återigen Mats Stenmarck, inte på psykiatrin denna gång utan på Fröviloppet (betydligt trevligare). Jag träffade fler betydande Startare såsom Helene, Charlotte och Johan. Resten är historia.

 

Vilket är ditt bästa löparminne?

Lätt, Norasjön runt min 1a halvmara september 2013, naturskönt med bra sällskap i form av Sven Nilsson. SUB 1,40 med några sekunder.

 

Vilket är ditt sämsta löparminne?
Sämsta löparminne är svårare, kommer alltid lärdom från dem.

Jag tycker det är svårt att springa lopp kort efter sjukdom. Så det får bli förra årets VSM I terräng, då jag hade sviterna av en muskelinflammation. Vidrigt lopp. Men vi fick ett lagsilver. Klart värt.

Lopp som jag är mest stolt över, är väl att jag ofta lyckas plocka ut mitt yttersta, så det får bli Kungsholmenrunt 2019.

 

Hur lägger du upp din träning?

Jag lägger upp min träning sedan ett par år tillbaka med hjälp av löptränare och föreningen Gränslöst coach Patrik Nilvér.

Jag tränar 6 dagar/v, springer då 6 pass med två kvalitépass, ett längrepass med fartinslag, långpass och återhämtning. Passen förläggs ofta i terräng också. Även ett till tre pass med styrka/yoga.

Vilket är det roligaste/tråkigaste löppasset?

Roligaste passet är snabbt 3x3x300 m med 30 s gåvila. Älskart!

Tråkigaste, och det jag kan våndas i timmar för är längre tröskelpass/intervaller med joggvila på typ 3x2000 m t e x.

 

Vad har du för mål den närmaste tiden?

Jag kommer att fortsätta med att löpning för att det hjälper mig att hålla mig frisk, jag triggas också av tävlingsmomentet, träffa likasinnade som gillar löpning. Sedan att hela tiden vilja utvecklas, i mitt fall bli snabbare och också mer uthållig. Träna med klubben är otroligt kul. Bästa träningsdagarna.

Mitt absolut största mål, är milen under 40 min!

 

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Jag försöker att utöver springa, äta, sova, jobba, hänga med Mats, så är mina vänner viktiga som jag försöker att bry mig om, även mina närmsta i familjen. Mats och jag äger en sommarstuga som ska rustas och fixas med. Utöver detta gillar jag kultur, hänga med Bravo och titta på fotboll.  Där jag följer det mesta, men engelsk fotboll är nog bäst och så Zlatan såklart. Ett fenomen.

 

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Marie Dasler