Månadens profil

April 2021 – Helene Titus

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började?

Man kan skämtsamt säga att min riktiga löparkarriär hade jag i slutet av 70-talet, mellan 6-9 års ålder. Då sprang jag väldigt mycket, tränade med FAIK (Fellingsbro) och var med på en hel del terränglopp. Men när jag vid 10-årsåldern skaffade häst tog den karriären slut direkt.

Sedan dröjde det ända tills 2013 innan jag hittade löpningen igen som motionsform; och tyckte det var roligt ganska omgående. Men det var nog när jag skaffade min första löparklocka året därpå som jag blev riktigt biten. Vi gjorde det också till en grej i familjen att springa olika lopp tillsammans, som Fröviloppet, Varbergsloppet, Lidingöloppet 15km osv.

Vilket är ditt bästa löparminne?

Efter att ha prövat på den kortare versionen av Lidingöloppet kom jag mig för att springa ’riktiga’ Lidingöloppet 2018. Jag satte som mål att klara det under 3 timmar; men det gick faktiskt oväntat lätt och väldigt mycket bättre.

Vilket är ditt sämsta löparminne?

På våren 2018 sprang jag Kanallöpets halvmarathon för andra gången. Jag hade tränat på hela året och kände mig i väldigt bra form. Så var det värsta motvinden hela vägen, längs med Göta Kanal, och inte en sekund i lä, usch och fy,,, 

Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

När vi letade träningsgrupp till vår son; där han kunde få träna lite mer långlöpning; vid sidan av sin friidrottsträning, hittade vi IF Starts ungdomsgrupp. Jag passade i början på att träna själv, samtidigt som de tränade; men till sist blev jag med som hjälptränare vid sidan av Charlotte vilket jag fortfarande håller på med. Från 2018 började jag också träna med klubben på måndagar och onsdagar, när det passade med jobb och familj.

Vad är det som får dig att fortsätta med löpningen?

Det är en bra och enkel motionsform och jag känner att jag utvecklas hela tiden. Jag har verkligen inget intresse av att tävla egentligen, men tycker det är kul att vara med på något lopp då och då. Att ibland få springa tillsammans med familjen är också något som är väldigt roligt, som de senaste åren då vi varit med på Vasastafetten (då med Grönbo IF). Sedan bär jag på en önskan om att klara av ett marathon någon gång…

Hur lägger du upp din träning?

I snitt tränar jag 5 pass per vecka. Då blir en dag spinning/gym/crosstrainer, en dag är tillsammans med ungdomsgruppen. Sedan kör jag tre pass löpning, uppdelat på ett långpass, ett intervallpass och ett distanspass. Passen plockar jag från de träningsprogram som Helene Nilsson skickar ut varje halvår. Det är jättebra för mig att de finns…

Vilket är det roligaste/tråkigaste löppasset?

Värst har jag det med intervallpass; eftersom jag sätter rätt stor press på mig att alltid köra lite extra hårt, så då blir de ofta för jobbiga. Roligast (eller bekvämast) tycker jag att tröskelpassen med lite längre distans är.

Vad har du för mål den närmaste tiden?

Jag har ganska svårt för att sätta upp mål, så den närmsta tiden finns egentligen inget uttalat. Men jag vet att jag någon gång vill springa ett marathonlopp någonstans och har blivit lite sugen på att testa den kortare varianten av Ultravasan som är 45 km. Kanske redan till hösten…

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Som för många andra är det mycket med både jobb och familj, men hästar är fortfarande ett intresse och har ”stalltjänst” tre gånger i veckan samtidigt som min dotter rider.

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Det jag tycker är roligt med löpningen och en förening som IF Start, är hur otroligt många som är aktiva året runt och som verkligen utmanar sig hela tiden. En som jag ofta sett i sociala medier som verkar passa in på det är Roger Sköldkvist. Hur ser hans historia ut?