Månadens profil

September 2021 – Pär Englund

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började?

Jag är nu inne på mitt tionde år som löpare. Jag har tränat och spelat fotboll Örebroområdet i ca 30år och slutade med det vid 34 års ålder. Vi skulle även få vårt andra barn samma år och fotbollen tog för mycket tid eftersom jag även var tränare i Adolfsbergs IK. Då fick jag välja och då blev det löpning. Gillade även då att springa vid sidan av fotbollen. Så steget till löpningen var naturlig. Att tävla i löpning var en självklarhet och jag deltog i min första tävling (Å-stadsloppet) två veckor efter att slutat med fotbollen.

Vilket är ditt bästa löparminne?

Det måste vara ett av mina längre lopp. Har fina minnen både från Frankfurt maraton och Lidingöloppet. Men Stockholm maraton 2013 när jag gjorde 2:56 var en höjdare. Träningen fram till det hade flutit på bra men jag var fortfarande ”rädd” inför blott mitt andra maraton. Året innan hade jag sprungit i +4 grader i Stockholm bara för att testa distansen. Nu var det typ examen. Jag fick så fin träff och sprang negativ split på ca 2 min. Otrolig känsla att kunna öka sista delen och ändå hela tiden ha kontroll på situationen och veta att jag kommer klara av det.

Vilket är ditt sämsta löparminne?

Jag har sprungit Lidingöloppet fem gånger. När det gått bra har känslan efter varit fantastisk, men kommer man fel i det loppet eller är för dåligt förberedd, då är man rökt. Jag har två lopp på Lidingö då jag öppnat för hårt och man är redan trött när man passerar Kyrkviken (8k). När man sedan kommer till 15km passeringen och vet vad man har kvar då är det jobbigt. Det har resulterat i en DNF och ett avslutande varv långt ifrån sitt eget slutmål. Summa summarum, det är jobbigt och tråkigt att bli trött på Lidingö.

Vilken av dina löparinsatser är du mest stolt över?

Mina 1:17:02 på 21,1k är bra. Den återkommer jag alltid till som min bästa prestation.

Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

Ett Covid år, en klubbkompis med en svajig motivation samt ett intresse att från några i klubben. Så kan man sammanfatta det. 2020 blev tråkigt för alla. Det vet vi. Även det året blev min kollega och klubbkompis i Wedevåg skadad och omotiverad. Sedan tjatade Per och David på mig och även såg till att fixa allt administrativt. Dessa tre saker gjorde att jag gick med i Start. Jag är väldigt imponerad över engagemanget i klubben och att många är så stolta över att tillhöra klubben. Det smittar av sig på mig också. Jag har kommit för att stanna!

Vad är det som får dig att fortsätta med löpningen?

Den största drivkraften är att hålla mig i form. Sedan får jag mycket bra energi av löpning som jag sedan kan använda både i jobbet och i hemmet. Det har blivit som ett andningshål i vardagen. Och som sagt, jag har haft relativt lätt för att löpa så jag har fortsatt med det. 

Hur lägger du upp din träning?

Förr om åren har duktiga och pålästa vänner hjälpt mig med upplägg. Nuförtiden går jag lite mer på känn men tar hjälp när något specifikt mål ska uppnås. Men gillar att springa tröskel och lagom långa långpass. Nu när jag tränar mot maraton i höst blir det många tuffa långa pass. Det funkar under kortare period, sedan tröttnar jag på det upplägget. Så det måste vara lite varierat över ett år.

Vilket är det roligaste/tråkigaste löppasset?

Kuperad tröskel är kul där jag känner mig (oftast) stark fastän det går upp och ner.

Är rätt kass på överfart och därmed gillar jag inte det så mycket. Det är dock något jag måste ta tag i, i framtiden.

Vad har du för mål den närmsta tiden?

Jag vill göra 2:48 på en mara i höst. Därefter är målet att kunna sänka den tiden ytterligare de närmaste åren.

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Jag gillar fotboll och kollar mycket fotboll, gärna italiensk. Vi har ett äldre hus vi tar hand om och en stor trädgård där vi odlar mycket. Dit går mycket av tiden. Jag är rätt pedant av mig och gillar även att städa och ha ordning och reda.

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Oj, det var svårt. Men som ny medlem i klubben skulle jag vilja lite mer om Håkan Nyberg. Vilken eldsjäl. Svårt att finna sådana nuförtiden.