Månadens profil

Oktober 2021 – Håkan Nyberg

Många känner igen dig som ”mannen bakom kameran”, hur länge har du hjälpt till att filma loppen i länet? Vad fick dig att börja?

Först ska jag tacka för att få delta och vara med i ”hall of fame”. Jag är ju som säkert alla vet inte medlem över huvud taget i föreningen, men jag känner mig ändå lite delaktigt pga att Johan I. är ju min springande son och jag har följt med honom i drygt 10 år på tävlingar runt om i länet. Jag tyckte då och även fortfarande att det är roligt att hänga med Johan på tävlingar och filma loppen och så har det fortsatt. Det hela började för dryga 10 år sedan då jag enbart fotograferade löpare på så gott som alla tävlingar vilket fortsatte tills innan pandemin. För ganska exakt 10 år sedan så började jag även att filma loppen. I ”arkivet” på IF Starts hemsida och på youtube finns massor med filmer från loppen (även filmer som Johan filmat med headcam) och mängder med foton upplagda. Kanske läge för just ”dig” som läser detta att titta på gamla filmer och foton för att se hur såg ”jag och andra” ut på den tiden!

Vad motiverar dig att hjälpa till på detta mycket uppskattade sätt?

Mycket beror mycket på att jag tycker det är roligt att följa Johan i hans utveckling och då har filmandet och fotograferande känts naturligt. Jag har ofta ändå inte så mycket för mig så jag har oftast tid att skjutsa och vara med. Jag tycker det även är roligt att kunna ställa upp och hjälpa till när det behövs som t.ex. förberedelser inför Blodomloppet m.m.. Samt att själv komma ut i naturen på olika löparplatser och träffa alla trevliga löpare!

Har du några minnen som sticker ut från din tid som ”mannen bakom kameran”?

De allra flesta lopp är ganska lika i upplägget att hitta lämpliga platser att filma på. Starten, om tid hinns med även på annan plats samt målgång. Ett lite tråkigt minne är från Sylvesterloppet 2018 då jag i slutet vid filmningen av målgången fick blodtrycksfall och svimmade när jag skulle gå till bilen och sätta mig och vila. Det kom då hjälpsamma personer och tyckte det var bäst att ringa efter ambulans. Så jag fick åka in till Lindesbergs akut och vara där några timmar för provtagning. Jag repade mig och fick åka hem. Då fick Johan och Maria köra min bil till Linde och hämta mig där. Så det blev en snöplig nyårsafton för oss alla!

Vilket är länets roligaste lopp?

Eftersom jag själv bara sprungit ett antal Blodomlopp och Grabbhalvan samt även Dalenrundan en gång så kan jag inte för min egen löpning välja något. Men eftersom jag varit på alla långloppstävlingar och filmat/fotat så tycker jag att Startmilen, Stripastafetten, Å-stadsloppet och Lucialoppet är de som är bland de trevligaste.

Hur är det med din egen löpträning?

Jag är ute och springer lite då och då för ”husbehov” runt omgivningarna där jag bor samt då och då Parkrun (33 st.). Har även tränat på Friskis & Svettis i 6 år. Men gjorde avbrott sedan augusti förra året då jag troligen åkte på någon form av inflammation i tarmarna/magen. Var otroligt trött hela hösten/vintern och orkade knappt någonting och tappade mycket muskulatur (om jag nu hade något innan). Fick ta massor av prover, men jag hade inte Covid-19 så något annat elände var det i kroppen. Jag känner att jag tappat mycket av orken och har inte samma fart längre, kan även bero på stigande ålder!

Har du några egna löpminnen att dela med dig av?

Njaä, de flesta löpningarna har varit ganska statiska och lika. Skulle vara Dalenrundan för ca 5 år sedan som jag i min enfald trodde jag skulle klara bra. Jag sprang lite för fort i början och kroknade när jag kom till kalhygget och där var det lite slingrigt och gick lite uppför. Men sen blev det dopp i sjön som tröst. Jo, jag var ju med och sprang Startmilen 2012 och den dagen fyllde jag 60 år. Jag hade tänkt att springa in på 60 minuter, hade passat bra, men det blev 56 minuter!

Vad har du för andra fritidsintressen?

Har inte så mycket numera mer än ute och promenerar ganska mycket, hus och trädgård. Men jag hade, när jag la av för ca 6 år sedan med bowling och då spelat aktivt i förening i 42 år! Då blev det många besök i bowlinghallar i landet!

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Marie Österling kan få stafettpinnen.