Månadens profil

Mars 2023 – Anders Johansson

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började?

Började träna rätt sent i livet. Åkte några vasalopp vid någon sorts trettioårskris. Så då blev det lite löpning som träning. Men min första löptävling var Åstadsloppet 2009. Och sen dess har jag hållit igång mer eller mindre. Jag gick med i Start för 1,5 år sedan. Det var Lisa som lockade med mig och Marie.

Vilket är ditt bästa löparminne?

När jag springer tävlingar för första gången, det har en speciell känsla av spänning och ovisshet. Om man klarar distansen, banan är svår mm. Så inget specifikt utan flera stycken.  

Vilket är ditt sämsta löparminne?

Provade Vansbro triathlon en gång och såg fram emot den avslutande löpningen som jag tänkt ta placeringar på. Åt en hel del på cyklingen för att få energi till löpningen. Det visade sig inte vara så bra. Blev 21k sicksackande mellan bajamajor efter banan.

Vilken av dina löparinsatser är du mest stolt över?

Gjorde vasatrippeln 2017 som avslutas med ultravasan 90. Ingen tid att skryta med men jag kom till Mora och fick min trippel. Då kände jag mig nöjd.

Hur kom det sig att du gick med i IF Start?

Har alltid tränat för mig själv förut. Och dom senaste åren lite mindre och mindre. Så jag tänkte att det måste till något nytt.  Några från Start (Micke, Annika, Maria, Petra mm) har frågat flera år om jag inte ska bli med. Och till säsongen 2022 gjorde jag slag i saken.

Vad är det som får dig att fortsätta med löpningen?

Måste erkänna att drivkraften är nog att bli bättre och prestera på tävling. Utan tävlingar så skulle det nog inte bli så mycket löpning. Dom gånger jag varit med på tävling dåligt tränad blir jag bara arg på mig själv, att jag släppt det så långt.

Hur lägger du upp din träning?

Har provat att köpa träningsprogram några gånger men inte haft disciplin att genomföra riktigt. Försöker få till ett till två kvalitetspass i veckan, ett lite längre och distans efter hur mycket tid som finns. Har som mål att vara med på minst ett av Starts pass i veckan.

Vilket är det roligaste/tråkigaste löppasset?

Intervaller i Tybblelundshallen är inte alltid en favorit. Tröskelpass utomhus och långpass fina dagar är bättre. Är troligtvis för lat.

Vad har du för mål den närmsta tiden?

Tävla i långloppscuppen. Kanske slå några PB som är tio år gamla trots att man passerat 50 vore kul. Ska springa Göteborgsvarvet för första gången i maj. Kanske Lidingöloppet som är en favorit i höst. Det var några år sedan nu.

Har du några andra fritidsintressen utöver löpningen?

Umgås med familj och vänner när det finns tid.

Vem i klubben skulle du vilja veta mer om?

Annica Sjölund