DM på 10 000 m samlade som vanligt många löpare, i år blev det tre välfyllda heat. Efter en regnig onsdag blev det till slut mycket fina löparförhållanden på kvällen och flera av Startlöparna satte finfina personliga rekord.

I det första heatet sprang fem Startare och snabbast var Fredrik Eliason på 35.32.97, vilket är mycket nära det bästa som Fredrik presterat tidigare. Tiden räckte till en 7:e plats i loppet. Mattias Gustavsson är på väg tillbaka efter en knäskada och efter en lite avvaktande öppning ökade han sedan farten sista halvan och kom i mål på fina 37.11.19. Steget bakom kom Johan Nilsson och fick därmed ett nytt prydligt pers med 37.11.53. Sören Forsberg har haft en jobbig sommar med ryggbesvär och har inte kunnat genomföra träningen som planerat. I avsaknad av tempoträning får tiden 37.46.33 ses som fantastiskt bra. Detta räckte till en 2:a plats i M45. Lotta Lennartsson sprang ett stabilt och bra lopp och vann överlägset bland tjejerna med 38.12.47.
I det andra heatet kom Jonas Öhrn tvåa efter att ha ökat med tre kilometer kvar och sprang om ett flertal löpare. En förkylning gjorde Jonas osäker, men loppet gick bättre än han trodde. Tiden blev 39.00.18 och detta räckte till en 4:e plats i M40. Tauno Mertala gjorde ett starkt lopp trots sina skadebekymmer och fick tiden 39.36.29. Detta räckte naturligtvis till en klar seger i M55. Johan Östman gjorde sitt nästsnabbaste millopp då han kom i mål på 39.51.81. Gabriella Eliasson gjorde ett lopp som var inspirerande att se. Hon låg länge drygt 10-talet sekunder efter Örebro AIK´s Josefin Nilsson, vilka både tävlar i K35. Med cirka fyra varv kvar hade avståndet minskat med ett par sekunder och sedan plockade Gabriella sekund för sekund. Här var Johan Ingjald en fin hjälp som drog fram Gabriella. Ut på sista varvet var Gabriella i kapp Josefin. Då Gabriella gjorde en ordentlig tempoökning på bortre långsidan fick Josefin ge sig och Gabriella sprang i mål på 40.59.71. Johan hade drygt halvsekunden bättre tid. Helene Nilsson hade en tung och seg dag. Redan under den andra kilometern blev benen stumma och hon hade en kamp med sig själv att inte bryta loppet. Tiden blev 41.59.16. Strax bakom kom en glad Frida Andersson som med sina 42.03.53 pulvriserade sin tidigare bästa tid. Underbart!!!
I det sista heatet gjorde två Start-tjejer mycket glädjande insatser. Anna Pettersson sprang för första gången under 44 minuter och landade på 43.43.42. Grattis!!! Och vad ska man säga om RoseMarie Enmalm. Hon har inte kunnat tävla på hela året efter att ha slitit av delar av hälsenan i april. Efter en lång rehabilitering och med inte många veckors löpträning i benen springer hon på urstarka 43.54.32. Det är verkligen imponerande av en tjej som tävlar i klassen K55.
Snabbast bland killarna var Örebro AIK´s Erik Anfält med 32.48.89.