DM 5000m avgjordes under onsdagskvällen på Nobelstadion i Karlskoga tillsammans med Värmlands-löpare i utmärkta förhållanden, cirka 17 grader och svaga vindar. IF Start hade sin vana trogen ett stort antal löpare på startlinjen.

Tävlingen avgjordes i fyra heat där de snabbaste löparna sprang i det första. I det andra heatet såg det ut att vara rena klubbmästerskapet för Start, då nio av klubbens löpare stod på startlinjen.
Först rapportering från damklassen: Lotta Lennartsson vann DM och visade att hon inte bara är tillbaka efter sin långa skada under förra året, utan även i en bättre form än på länge. Hon lade upp loppet mycket bra och sprang om ett flertal löpare under sista halvan av loppet. Hennes segrartid blev fina 18.40.69. RoseMarie Enmalm imponerade stort, då hon kämpade sig ifatt Therese Gustavsson, IFK Nora med ett varv kvar och visade på en ungdomlig (?) snabbhet då spurten drogs upp. RoseMarie lyckades vinna den duellen och kom 2:a av alla tjejer med 20.22.03 (1:a K55). Detta bådar gott inför kommande NM för veteraner. Anna Pettersson och Frida Andersson har haft flera jämna kamper i år och DM blev inget undantag. Denna gång skillde endast 61/100. Anna kom 5:a med 21.48.10 (1:a K35) och Frida kom placeringen efter med 21.48.71.
Johan Nilsson och Mattias Gustafsson höll ihop genom hela loppet och hade även hjälp av några andra löpare. Då det skulle avgöras hade dock Startlöparna tackat för sig och de två gjorde upp om vinsten i sitt heat. Kampen på upploppet blev tuff, men denna gång visade Johan sig vara starkast och kom i mål på nya personliga rekordet 17.40.60 (11:e plats) medan Mattias fick 17.41.92, vilket räckte till 3:e plats i M35. Jonas Öhrn sprang loppet med jämna varvtider. vilket resulterade i många omspringningar under loppet. Sluttiden 18.18.05 var han väldigt nöjd med och kom 3:a i M40. Strax efter kom Tauno Mertala med 18.21.25 och var överlägset först i M55. Även Sven Nilsson (M50) och Bengt Jansson (M45) vann sina klasser med tiderna 18.50.84 resp 19.13.83. Johan Östman sprang de 12.5 varven på 19.44.56 och kom på en totalt 23:e plats. Två placeringar senare kom Johan Ingjald, 20.05.89.
Snabbast av killarna var Götas Henrik Örnstedt med 15.19, medan Niklas Källmén, KFUM Örebro var snabbast av distriktets löpare med 15.47.