DM och VDM 5000 m på banan genomfördes under onsdagskvällen i Hallsberg. Solen sken, temperaturen blev alltmer löpvänlig ju längre kvällen led, men det var en byig ganska frisk vind i andra kurvan. IF Start hade 20 löpare till start och det var flest av alla klubbar. Kul att så många ville springa banlopp.

Tävlingen hade samlat hela 95 löpare, så det blev 5 heat där de löpare som tog mest tid på sig startade först. Här debuterade Mattias Nilsson för klubben och klarade sitt drömmål med råge. Mattias lade upp loppet perfekt och kunde öka tempot efterhand. Sluttiden blev 24.48.83. Mattias tävlar i M40. Cathatrina Wahlstedt var snabbare än förra året och kom 2:a i K70 med 27.41.89.

I det andra heatet sprang fyra klubblöpare. Pansy Ståhl drog länge en klunga med bl a Filip Öhrn. Då drygt två varv återstod tackade Filip för sig och ökade farten rejält. Tack vare den fina avslutningen kunde Filip springa in som 2:a i detta heat och slog personligt rekord med 22.05.30. Pansy hade 22.34.30 och kom 4:a i K40. Susanne Malmqvist tävlar i K60 och sprang in på utmärkta 22.56.55 som mycket väl kan vara Susannes bästa på 5000 m bana. Tiden räckte till en 2:a plats i K60. Anders Arnelind har varit skadad i nästan ett helt år och det är först den senaste månaden som han har kunnat börja springa igen. Anders klarade en så pass bra tid som 23.11.32.

Sven Nilsson sprang i det 3:e heatet och sprang in på 21.25.51 och en 2:a plats i M55. Rose-Marie Enmalm tillhör en av de bästa i sin åldersklass K60 i Sverige. Det är inte många som slår hennes 21.37.82. Anna Pettersson lade upp sitt lopp klokt och tog löpare efterhand. Anna kom 2:a i K40-klassen med 21.42.14.

I det 4:e heatet sprang 8 Startlöpare och här fick vi se några riktigt fina resultat. Gabriella Eliason drog stora delar av loppet, men då bl a Edita Martuceviciute drog upp farten under loppets sista 1,5 varv var Gabriella tvungen att släppa. Edita kom 2:a i heatet och även 2:a totalt av alla tjejer med urstarka 18.36.01, vilket är det snabbaste Edita gjort på tävling. Gabriella var inte långt efter och hon sprang snabbare än på 12 år. Hennes 18.42.22 gav seger i K35. Stort grattis till er båda. Jonas Öhrn fick till ett bra lopp och klarade överraskande 3:e platsen i M45 med 19.17.35. Daniel Andersson sprang länge med Jonas och kom 4:a i M35 med 19.23.15 medan Johan Östman klarade 6:e platsen i samma klass med 19.56.57. Maria Eriksson kapar sina personliga rekord mest hela tiden detta år och det gjorde hon även denna kväll. Med 20.01.15 kom Maria 3:a i K35. Marie Dasler springer snabbare än på många år och med 20.15.50 vann hon K45. 2:a i samma klass kom Charlotte Nilsson med 20.36.67.

I det sista och snabbaste heatet sprang tre av våra löpare. Alla tre fick ganska snart springa lite i ingemansland, men det klarade de av bra för tiderna blev snabba. Johan Ingjald sprang sitt snabbaste 5000 m på bana med 17.28.47, även om vi vet att Johan har ännu mer i sig, när skadorna ger sig. Johan kom 8:a i heatet, men 6:a på DM, då det var två löpare utanför DM som var före. Sören Forsberg forsätter att överraska då han denna kväll klarade 17.57.44 och en överlägsen seger i M50. Elias Zika hade 18.17.08 och det är personligt rekord.

Snabbast var Mattias Nätterlund med 16.15.08 och Mikaela Kemppi med 17.38.57, båda Örebro AIK.