Då IF Start har fått ett flertal nya medlemmar de senaste åren känns det som ett bra tillfälle att berätta klubbens tidiga historia och hur det hela började.

1914 bildades Idrottsföreningen Sleipner av ett pojklag som spelade fotboll. De höll till på Alnängarna och när de inte spelade fotboll tävlade de även i löpning. 1919 ansökte klubben om medlemsskap i Riksidrottsförbundet för att kunna delta i nationella tävlingar. Namnet Sleipner fanns dock redan registrerat, så de blev tvungna att byta namn. Föreningen fick istället heta IF Start och den registrerades 3 mars 1919.
Ekonomin var inte den bästa på 20-talet och klubben ordnade även fester och auktioner för att samla in pengar. Då IF Start arrangerade en tävling och en Startare vann en medalj, var det inte ovanligt att han uppmanades att lämna tillbaka den.
IF Start hade många idrottsgrenar på programmet, men flitigast var friidrottarna och löparna från klubben, ”blåtröjorna” som de kallades och de fick snabbt stora framgångar på terrängtävlingar och stadslöpningar. Redan 1920 började IF Start´s Sven Thuresson visa sig i resultatlistorna och två år senare knep han en överraskande silvermedalj på Terräng-SM efter omöjlige Edvin Wide. Sven Thuresson blev även klubbens förste olympier då han deltog i OS i Paris 1924, med en fin 10:e plats på 10 000m. Sven sprang även terränglöpningen under OS och denna dag var det mellan 30 och 40 grader varmt. Sven svimmade efter 7 km och ingen annan svensk lyckades heller ta sig i mål.
Även under 30-talet visade sig Startlöparna långt fram i resultatlistorna, men nu hade även friidrottare från övriga grenar börjat visa framfötterna. 1938 noterades bl a klubbrekorden 1.87m i höjd, 13.83m i tresteg och 4.03.2 på 1500m.
Under 1940-talet var friidrotten stor i Sverige under Gunder Hägg och Arne Anderssons epok, men även IF Start hade fina framgångar genom bl a Erik Tolf, Sven Malmberg och Ernst Rickne. Sven Malmberg´s tider 2.23.1 på 1000m och 3.49.4 på 1500m står sig mycket bra än i dag bland Sveriges löparelit.
Under 1950-talet kom spjutkastarepoken och klubben hade två olympier genom Per-Arne Berglund och Ragnar Ericzon och med EM-medaljer på meritlistan.
IF Start har även fortsättningsvis haft fina framgångar och jag väljer här att nämna Ann Sundström som var landslagstjej på 70-talet och fortfarande innehar distriktsrekorten på 1500m och 3000m, Rolf Barr som långdistanslöpare på 70-och 80-talen och med 2.21 som bästa tid på marathon och Ulf Hammarberg som var duktig stavhoppare på 80-talet. 
 
Källor: ”Idrott att minnas från Örebro län” av Gunnar Åslund och Jubileumsskrifter för IF Start