Hurtbulle ! ! !

Stod och bakade bröd här om dan och tänkte dela med mig av receptet. Nyttigt, supergott och så slipper man kladda ner sig och vänta på att degen ska jäsa. Bara att röra ihop i bunke och snabbt ner i formen, så även vi killar klarar av det!

Många av ingredienserna är utbytbara, men här är grundreceptet jag brukar utgå ifrån. Nu senast hade jag t.ex torkade aprikoser istället för russin, nån annan gång kanske jag hoppar över hasselnötterna… Gör dubbel sats när ni ändå är igång, blanda ihop allt i en stor bunke och klicka sedan ut i två avlånga formar.

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Med mjöl i håret / Daniel Linder

Den här müslin gör jag lite då och då, och brukar sedan förvara den i en stor glasburk. Luktar gott, smakar gott och mättar mycket bättre än skräpet som finns i affärerna.

Supermüsli

5 dl fiberberikade havregryn
5 dl rågflingor
1 dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl hackad mandel
1 dl kli
1 ½ dl vatten
50 ml honung
1 dl olivolja
kanel
kardemumma

(russin eller torkade aprikoser)

Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en långpanna. Snåla inte på kanelen! Fördela vatten, olja och honung över. Arbeta ihop. In i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Blanda i russin eller aprikoserna, klippta i bitar, när müslin svalnat lite. Förvaras lämpligtvis i burk med lock som sluter tätt.