Många känner säkert till att Bergslagsleden går genom Närke, men det finns fler leder än så. Silverleden går i den för oss löpare beryktade Hälleforsterrängen och mäter ca 64 km. Två IF Startare sprang loppet med samma namn.

Jag (Johan Ingjald) och Maria Eriksson tog oss till Hällefors ca 4,5 timmar efter starten. Vi passade på att ta en glass vid Grythyttan på vägen upp. Deltagarna i Silverleden hade det lite tuffare. Starten gick vid kl. 8:00 vid Hurtigtorpet (där också målet är) och på startlinjen stod Roland Eriksson och Tommy Theoren från IF Start, tillsammans med ca 150 andra. Deltagarna bjöds på varmt och fint väder. Kanske lite för varmt, men de flesta var nog överrens om att det var betydligt skönare än förra årets regnväder.

Tommy och Roland hade på förhand bestämts sig för att hålla ihop tillsammans med ytterligare några till. Taktiken var att gå i uppförsbackar och sen försöka springa på känsla resten, vilket lyckades bra då de redan efter 15-20 km började plocka en efter en som hade gått ut lite för hårt. Det är en mycket krävande terräng med flera ”berg” som skall bestigas, och lägger man dessutom till värmen som åtminstone påverkade en del negativt i form av vätskebrist, så är det lätt att tappa mycket tid över den drygt 64 km långa leden. Flera sprang dessutom fel, men oftast bara kortare bitar och det hade nog mer med trötthet och ouppmärksamhet att göra än att det var speciellt dåligt markerat. Roland fick det tufft ganska ”tidigt”, strax innan 30 km (ett Lidingölopp in i loppet) och tänkte då kliva av, men blev övertalad av gruppen att testa åtminstone till nästa kontroll vid 36 km. Sagt och gjort, men Roland kunde inte hämta sig ur svackan, som mestadels var mental, och valde att bryta. Skall man springa ytterligare drygt 28 km när det känns så, så skall det mycket till och det fanns inte denna gång för Roland. Tommy fortsatte dock och höll sällskap med några andra. När jag och Maria stötte på Tommy så hade vi tagit oss till vätskestation 7, där man sprungit ca 52,2 km (ca 12 km kvar). Vi upplevde honom som väldigt pigg, vilket var ganska överraskande, då vi fått information om att Tommys längsta pass på ett bra tag varit 15 km och när han följde med oss på passet i Ånnaboda (se forumet) så ökades det till nästan 25 km, men 64 km är ju något helt annat. Vi var mäkta imponerade!

Jag och Maria valde då efter några minuter att springa tillbaka till där vi hade börjat vårt lilla äventyr, vid vätskestation 8 i Krokbornsparken, ca 5 km och ett berg bort. Jag sprang då om Tommy och kunde sedan heja på honom igen vid vätskan. Då sa han att det blivit tuffare men att det nu bara var ca 6-7 km kvar och det skall väl gå. Vi åkte sedan bil till målet och kunde välkomna flera löpare och efter ett tag också Tommy. Han klarade den 64 km långa och tuffa banan på 7 timmar, 51 minuter och 22 sekunder! Det gav en 15:e plats. Bra jobbat!

Vann gjorde André Rangelind (IF Göta) helt överlägset på nytt banrekord, 5:13:09! Damklassen vanns av Mia Gyllenberg 6:51:17, vilket mycket möjligt också var nytt banrekord för damerna!

Läs rapporter från tävlingen och mer i vårt forum.

Resultat (Damer, Herrar, Bergspris Dam, Bergspris Herr)

Bilder

{phocagallery view=category|categoryid=274|limitstart=0|limitcount=0}