Startmilen innebär startskottet på 2013-års långloppssäsong i länet och det var i år många som ville testa vårformen. Drygt 400 löpare kom till start i de olika klasserna.
Vintern har ännu inte släppt sitt grepp, men lördagen visade på bra löparväder på torr asfalt. Solen värme, men en byig sydvind gav löparna motvind på den långa, sega Norrköpingsvägen. Noterbart är att en tredjedel av alla löpare som representerade en idrottsförening kom utanför Örebro län. Det visar att Startmilen även är populär och lockar många långväga löpare. Både IF Göta Karlstad och IK Akele från Linköping kom med ett stort antal deltagare.
Segrarna i dam- och herrklassen var en repris från förra året då IK Akeles Anders Kleist och Cecilia Kleist vann på riktigt fina tider. Anders fick sololöpa in i mål på 30.41, medan Cecilia länge hade sällskap av 2:an från Enhörna IF Fanni Gyurko. Cecilias tid blev 35.38 och det är en topptid för svenska löpare. Fanni klarade 36 min-gränsen med 4 sekunder. Bäst av länets löpare var Albin Olausson, KFUM Örebro med en tredje plats i seniorklassen med 32.06, medan Antje Torstensson från samma klubb var snabbast av tjejerna med 40.37. Detta gav en andra plats i K35.
IF Start hade tyvärr många löpare som fick lämna återbud p g a funktionäruppdrag, sjukdomar och skador, men hade ändå ett tiotal löpare till start. Johan Ingjald sprang på personbästa 37.25, men har nog ännu bättre tider i kroppen. Elias Zaki sprang glädjande in på fina 38.33, personbästa med massor av minuter!!! GRATTIS! Tauno Mertala fick slita, men hans 39.20 räckte till en andra plats i M60-klassen. Jonas Öhrn hade hoppas på lite bättre tid, men var ganska nöjd med 41,46. Anders Arnelind hade 43.40, som borde vara nära personbästa. Emmanuel Ingelsten gjorde sin första löpartävling och klarade sitt mål 50 minuter. Tiden stannade på 49.23. Bra gjort!
Charlotte Nilsson vann K45 med 42.43 och var strax före Anna Kero med 43.17, som gav andra plats i K40. Pansy Ståhl, även hon i K40 hade 51.06 medan Susanne Malmqvist vann K60 med 51.12.
Mats Gustafsson valde 5 km och kom i mål på prick 20.00.
Vi tackar våra sponsorer Löpex, Biltema, Byggmax, ICA Maxi Boglundsängen och alla medlemmar som skänkt priser till vårt fina prisbord. Ett stort tack skickar vi till alla våra funktionärer som gör det möjligt att arrangera Startmilen. Väl mött nästa år igen!
Bilder och filmer finns under rubriken Startmilen till vänster.