Här kommer Sörens egna berättelse och upplevelse från hans 24 timmars lopp i Oslo under förra helgen. Sören gjorde en strong insats då han fick ihop hela 197752 m under ett dygn. En fantastisk prestation!

EN NORGEHISTORIA

Historien började för 5 år sedan. Jag hade hört om en helt vansinnig tävling där man sprang inomhus i en kulvert med vita vägar utan fönster på 2 löparbanor i ett helt dygn. Jag tyckte det lät helt galet, och nämnde det för en del folk som trodde jag överdrev. Tävlingen gick på anrika Bisletts uppvärmningsbanor i Oslo. Några löparvänner i Spartacus undrade om inte jag skulle vara med, vi kunde samåka.

Jag skrattade bara åt dom -så tokig har jag inte blivit än. Åren gick och man blir nog inte klokare med dom! Nyårslöftet 2012 jag ska springa 24 timmar inomhus i Norge!

Sagt och gjort, träningen och tävlandet blev med inriktning på detta. Jag blev långsammare och långsammare ju mer mängd och brist på intervaller jag tog till mig, speciellt under hösten. Jag följde Rune Larssons råd för formtoppning. Många grundtränings vecko,r 2 lätta veckor, 2-3 skit tunga veckor plus en vilovecka. Det höll bra till 9dagar före loppet då jag sprang 2 mil jätte tungt med infektion i kroppen. Jag tappade rösten, spottade slem och frös till dan före loppet. Fotvård och massage hos Ann-Britt, många tankar om vilken mat jag skulle satsa på i loppet. Detta toppat med brandutrymning på hotellet i Oslo kl 23.00 var min lite annorlunda uppladdning.

1/12 väckning kl 6.30. Stor hotell frukost toppad med pannkaka och lönnsirap. Kl 10.00 startade vi 135 anmälda tokar. En discjockey tryckte volymen i botten, han stod vid varvningen och höll igång discot konstant i 24 timmar, det gick att skicka sms hälsningar med musik, vilket gjordes. Johan Steene bäste svensk plats 3, 22.4 mil fick ca en tredje del av önskningarna, han gillar hårdrock…..ni fattar.

 

Nu till loppet. Jag höll ca en mil i timmen i 6 timmar enligt plan. Jag hade dock inte tänkt att jag skulle ha ”styve lår” redan där och brinnande eldar under fötterna,  Dessutom satte jag nytt rekord i att gå på toa ca 15gånger under loppet. Efter ca 7 timmar dök familjen upp och hejade. Då misströstade jag och fattade att det inte skulle bli pers men vara en pers att klara resten av loppet. Landslagets ”Maraton Mia” tokpeppade mig under några timmar. Anette sa att jag gör en prestation ändå. Det plus byte till ändå mjukare skor spagetti och k-sås plan 2 minst 16.1 mil ska jag göra dvs. 100 miles. Norges bästa löpare Germund Sörstad bryter efter 9 mil med ”Styve lår” (En vän från lanslagsgruppen Jonas Svensson 33 årig polis 87 kilo 1.87cm leder klart efter halva loppet. Han gör debut på distansen, jag ser honom gåendes sliten efter 15 timmar. Han säger att han ska bryta uttorkning/brist på föda+snabb fart, 30 min senare bärs han bort på bår. Det blev nästan 2 dagar på Ullvolls sjukhus, men nu är han bättre.) Efter 15 timmar tar jag till ett bra drag: 2 alvedon gör framlåren mindre onda och löpsteget bättre. Jag har lärt mig att äta mer vanlig mat, samt blåbärssoppa, drickyoghurt,

ägg, koost, någon energi bar. Sport drycken vi fick smakade ättika, jag tvingade bara i mig någon liter av denna. Från 14 mil och framåt unnade jag mig en kort sitt vila för varje mil ca 3min. Till slut var det bara spurten kvar 1timme och Europe ekade ur högtalarna Final Co. Jag och många med mig spurtade och sprang en av dom snabbaste milen i loppet! Nedräkning från 10 och SLUUUTT, ropade speakern passande. Placering 11, 197.752 meter och jag känner mig nöjd trots allt.

Efteråt har det varit bra inga spyor, svimningar eller illamående i 3dagar som sist. Träningsvärk i benen 2dagar, öm i fötterna och 2 mindre blåsor på tåna, det var allt. Nästa långa lopp blir Ultra SM i Stockholm 3 Aug 2013. Sen vid något tillfälle ska jag springa ett 24 timmars på minst 21mil, nu när jag lärt mig lite mera.

Någon som vill haka på? Vi kan samåka!!

Ultra-Sören

Resultat