Ja, det var på Alnängarna i Örebro det började, det som så småningom skulle bli IF Start. Om det kan man läsa i ”Idrott att minnas från Örebro län” med Gunnar Åslund som författare och utgiven av Örebro läns Idrottshistoriska Sällskap.

Det var i början av 1900-talet som Alnängarna var en samlingsplats för spontanidrottande örebroungdom. Här bildades många klubbar. Oftast handlade det om pojklag som spelade fotboll. Ett av dessa lag kallade sig IF Sleipner och bildades 1914. De spelade fotboll och tävlade i löpning. När det var dags för föreningen att delta i nationella tävlingar söktes det medlemsskap i Riksidrottsförbundet 1919, men det visades sig att det redan fanns en förening med namnet Sleipner. Föreningen döptes då istället till IF Start.
IF Start hade från början fotboll, friidrott, skidor, orientering och simning i sin verksamhet, men det var friidrottarna som var flitigast. Det arrangerades stadslöpningar och terrängtävlingar med både många deltagare och åskådare. ”Blåtröjorna”, som löparna från IF Start ofta kallades för var ofta representerade i stort antal, upp till 60 stycken på samma tävling och de hade stora framgångar på bl a Svenska Dagbladets stafett i Stockholm. Första gången klubben deltog med ett 25-mannalag kom de på en tionde plats bland drygt hundratalet deltagande lag.
Sven Thuresson var en framgångsrik löpare från IF Start på 1920-talet. Han fick representera Sverige på OS i Paris och deltog både på 10 000 m (10:e plats) samt terränglöpningen. På terränglöpningsdagen var det mellan 30 och 40 grader varmt i Paris och av 40 startande var det bara 15 som orkade att fullfölja. Sven Thuresson svimmade efter 7 km och fick transporteras till sjukhus, där han så småningom återhämtade sig.
Under andra världskriget hade IF Start många duktiga löpare. Lite i skuggan av Gunder Hägg och Arne Andersson hade även vi framgångar i klubben. Sven Malmberg (för övrigt undertecknads första tränare) och Ernst Andersson-Rickne (vem minns inte Rickne´s sport i Örebro) blev båda landslagsmän. Svenne Malmbergs tider på 1000 m 2.23.1 och på 1500 m 3.49.4 var av världsklass då de presterades år 1945.
Sedan kom spjutkastarepoken, där IF Start hade två mycket duktiga kastare i Per Arne Berglund och Ragnar Ericzon. De lyckades komma tvåa och trea på EM i Bryssel 1950.
Framgångarna i klubben stannar nu inte med detta , men det är en annan historia….