För tredje året i rad stod Almby IK som arrangör för långa terräng-DM i Markaspåret. Det var med andra ord utslagsgivande banor som mötte löparna där banan mätte 4 km. Damerna och de äldre herrveteranerna sprang två varv medan herrseniorerna och de yngre herrveteranerna sprang tre varv. Loppet gick i rekordens tecken då det både blev deltagarrekord på långa terräng-DM med 143 löpare och banrekord i dam- och herrklassen.
Först ut var 8 km-loppet. Edita Martuseviciute har haft en fin höstform och frågan innan start var om hon lyckats behålla den efter en förkylning i veckan. Svaret blev att hon förmodligen förbättrat formen. Edita gjorde ett mycket starkt lopp då hon kom på en 3:e plats på DM med starka 32.42. Stort grattis! Tiden skulle för övrigt ha räckt till seger under båda tidigare åren som DM genomförts på samma bana. Charlotte Nilsson har också varit förkyld och var länge osäker på start. Hon hade därför ambitionen att starta lugnt och det lyckades hon med också. Då sedan kroppen kändes bra ökade hon tempot på andra varvet och var nöjd då hon kom i mål på 36.37. Detta gav vinst i K45. Maria Eriksson la upp sitt lopp annorlunda med ett snabbt första varv för att sedan sänka tempot och öka igen på slutet. Tiden stannade på 36.54 och en 2:a plats i K35. Marie Dasler fick det riktigt slitigt på andra varvet, men kämpade på bra. En 2:a plats i K45 blev belöningen och tiden 38.34. Strax efter kom en nöjd Anna Pettersson med 38.53 och en 5:e plats i K40. Susanne Malmqvist springer i K60 och gjorde ett mycket bra lopp med 41.00 och vinst! Catharina Wahlstedt kom i princip direkt från sjuksängen till start. Hon var snabbast i K65 med 49.26. Tauno Mertala har varit skadad ända sedan i våras, men har nu så smått börjat komma i gång. Han vann sin M60-klass överlägset med 34.27. Riktigt roligt att se att Tauno är tillbaka på tävlingsbanan igen. Snabbast på 8 km var Mikaela Kemppi, Örebro AIK med banrekordet 31.10.

Lagom till 12 km-starten började det att regna, så det var rejält leriga och blöta löpare som senare kom i mål. Johan Ingjald gjorde ett fint lopp som räckte till en 6:e plats bland seniorerna, trots fotsatta knäbesvär. Han startade snabbt första varvet, men lyckades hålla ihop loppet bra och slutade på 45.58. Johan Östman kom 11:a i M35 med 53.35. Sven Nilsson har blivit bättre för varje lopp denna höst och han sprang årets lopp en halv minut snabbare än förra året. 55.16 räckte för vinst i M55. Leif Andersson belade 2:a platsen i samma klass med 56.44 och tyckte loppet kändes bra. Erik Anfält vann med 41.05, även det ett banrekord.