Ett lopp i någorlunda närhet som går av stapeln för 36:e gången, som Johan Ingjald inte har sprungit, det behövde ändras på. Så Johan och två till Startare tog sig till Medåker, ca 9 km norr om Arboga, för att springa på slingriga skogsstigar, 29 maj.

Medåkersloppet är mestadels ett terränglopp där man kan välja på tre olika distanser: 2,5 km för knattarna och sen 6 km eller 12 km för motionärer och tävlande. De tre Startare som kom till start var Johan Ingjald, Maria Eriksson och Kajsa Rosdal. Kajsa kommer ifrån dessa trakter och har deltagit några tidigare gånger. Maria har varit med två gånger tidigare men aldrig sprungit 12 km. Johan gjorde debut och hade ingen större koll på banan, mer än att det hade ryktats om en del krångliga stigar och rejäl kupering på slutet. Väderförhållandena var goda med sol och ca 13ºC med stigande temperatur, och terrängspåren var mestadels torra.

Starten gick med en ordentlig smäll och överraskade en del då ingen direkt förvarning getts. Ett brett startfält med nästan 282 motionärer och löpare for iväg. Det finns nämligen ett spurtpris efter bara ca 800 m, som åtminstone ett fåtal vill fajtas om, så rusningen är ett faktum. Alla Startare håller sig dock i skinnet och dras inte med mer än nödvändigt. Johan avancerar ganska snabbt upp till 3:e plats efter någon km, och där får han snällt ligga kvar visar det sig. 2:an tappar nämligen och Johan kommer upp i rygg, men p.g.a. de smala stigarna så kommer inte Johan förbi och får ligga kvar där nästan hela loppet. När det väl blir mer lättlöpt och en bred grusväg med lite mer än 2 km kvar, så kan Johan glida förbi och avsluta starkt i det tuffa terrängspåret. Tiden i mål blev 50:29 (50:25 målpassage) och Johan tog då 2:a platsen. Snabbast totalt av herrarna var Mattias Nätterlund från Örebro AIK, med tiden 48:48 (48:44 målpassage).

Bland damerna så var det ganska utspritt och Kajsa hade fått en lucka på Maria redan efter några km. Denna lucka växte dock inget speciellt utan blev bara dryga 30 s då Kajsa kom in omkring 58:03 (57:56 målpassage) på 1:a plats (Kajsas resultat saknas just nu i resultatlistan, trots att hon vann och fick en blombukett för ”besväret” efter målgång). Maria sprang i mål på 58:35 (58:31 målpassage) och tog därmed 2:a platsen.

Det kan vara värt att nämna att tiderna i resultatlistan är ca 2-7 s långsammare i vissa fall än passagen vid målgång. Tidtagningssytemet involverade att man fick sin nummerlapp skannad efter målgång för att få en tid. 6 km banan är även ca 6,6 km och 12 km banan är ca 12,26 km enl. GPS.

Resultat (Alternativt: 12 km, 6 km, 2,5 km)

Filmer

Bilder

{phocagallery view=category|categoryid=130|limitstart=0|limitcount=0}