Lite sent rapporterat, men ett bonuslopp som har avverkats i slutet av maj är Medåkersloppet. Loppet är inte sanktionerat och därför får vi inte representera IF Start, men det brukar locka några ändå av våra löpare, men i år var det bara Johan som tog sig dit, och det blev en kamp om segern.

Johan missar sällan ett lopp, och denna år var inget undantag. I den lilla orten Medåker, ca 9 km norr om Arboga, arrangeras Medåkersloppet. Det är väldigt trevligt och fokus ligger inte på elit utan att alla kan delta. Det finns först en barnklass på en kortare runda, men sen för de äldre finns ca 6 km och 12 km att välja på. Johan körde den längre och har nästan varje år kämpat om pallplaceringar, samt det åtråvärda spurtpriset efter bara 800 m, som både 6 och 12 km löparna kan ta. Ofta är det någon eller några deltagare i 6 km loppet som bara satsar på spurtpriset och då kan det vara väldigt svårt att ta. Johan har dock lyckats ta det förr och valde att göra en satsning även i år. Det lyckades!!! (med ca 17 s marginal skall tilläggas 😀 )

Efter spurtpriset la inte Johan av dock, utan försökte hålla upp tempot även när stiglöpningen börjar strax innan 2 km är avverkade. Farten var fortsatt god, men Mathias Viktorsson, som också varit uppe i toppen på loppet tidigare var ikapp Johan redan efter ca 3,5 km och hade en hög fart som Johan inte kunde svara på i den tekniska terrängen med slingriga stigar. Avståndet stannade dock av något efter ett tag men strax innan 10 km när man kommer ut på en grusväg där även 6 km löparna springer, så börjar man även kunna se varandra på längre håll och då var det nog säkert 150 m fram till Mathias för Johan. Grusvägen öppnar upp för de som är lite snabbare på ”vanligt” underlag, vilket gynnade Johan, men samtidigt är grusvägen ganska lös och även om avståndet minskades inför de sista ca 1,5 km inne i terrängspåret efter en inledande ”mördarbacke” dit, så var det fortsatt uppåt 15 s fram.

Mathias vände sig om i terrängspåret och kände sig stressade på den tuffa avslutningen i spåret, men han höll undan och kom i mål som segrare med tiden 47:47, bara 8 s före Johan på 47:55 (PB på loppet med stor marginal). Båda hade riktigt fina tider, då det kan nämnas att en av länets storlöpare Linus Rosdal hade 47:11 förra året.

Snabbaste kvinna blev Jenny Holgersson med tiden 57:20.

Resultat

Filmer

Bilder

{phocagallery view=category|categoryid=467|limitstart=0|limitcount=0}