Årets DM på 10 000 m avgjordes i fem heat på Transtensvallen i Hallsberg. De långsammaste löparna sprang först och de fick också de finaste yttre förutsättningarna, då blåsten tilltog allt eftersom under dagen. Det var många IF Start-löpare som tyvärr inte kunde starta p g a förkylningar, men det var ändå 11 klubblöpare till start och det resulterade i två personliga rekord och ett flertal årsbästan.
Sören Forsberg har fokus på ultralöpning och har ett 6 timmars lopp om ett par veckor. Trots brist på intervallträning kunde Sören springa ett mycket bra lopp och hans 38.10.33 var snabbare än han trodde innan att han kunde prestera. Sören vann VDM i M50. Gabriella Eliason sprang sitt snabbaste millopp på många år och kom i mål på fina 40.05.29 och vann K35-klassen och kom 3:a i DM. Grattis! Jonas Öhrn sprang i början i samma klunga som Gabriella, men fick sänka tempot i mitten av loppet för att vara säker på att orka. Med en fin avslutning kunde han sedan plocka placeringar och sluttiden blev 40.11.15 och en 3:e plats i M40. Edita Martuseviciute hade nästan samma tid som Jonas, 40.11.89 men var tvungen att springa i ett tidigt heat för att hinna med ett tåg. Edita orkade hålla tempot bra och kunde till och med öka mot slutet. Tiden blev även för Edita den klart snabbaste på flera år. Johan Ingjald som besvärades av en förkylning tog det lugnare och kom i mål på 41.51.98.
Leif Andersson låg loppet igenom steget före Sven Nilsson. Sven fick slita en del för att orka, men Sven´s styrka är tempoväxlingen på slutet. Leif försökte öka in på upploppet, men då Sven gjorde detsamma var matchen förlorad. Sven har här likheter med en viss Northug!! Både Sven och Leif gjorde de klart snabbaste loppen för året, 43.32.79 för Sven och 43.39.52 för Leif. Detta räckte till seger och 2:a plats i M55. Maria Eriksson har aldrig tävlat på bana förut, men vilken debut hon gjorde. Hon hade aldrig sprungit en mil under 46 minuter tidigare och hade förhoppningar att idag klara 45 minuter. Maria öppnade förståndigt, då flera i heatet drog i väg och hon kunde sedan hålla ett jämnt tempo. Sluttiden blev 43.44.05 och en 2:a plats i K35. Snyggt sprunget! Även Anna Pettersson gjorde ett starkt lopp och visar att formen är god inför kommande Lidingölopp. Anna fick 45.40.94. Henrik Eriksson har fått sommaren förstörd p g a sjukdom och ryggproblem, men hade ändå som mål att slå personligt rekord. Han låg fortfarande lite efter med bara ett varv kvar, men här kunde han öka ordentligt och med ett finfint sista varv lyder numera rekordet på 49.38.85 och segergesten Henrik gjorde då han sprang i mål var befogad. Catharina Wahlstedt vann K65 med ett stabilt lopp på 57.41.90.
Örebro AIK´s Erik Anfält vann överlägset på 32.18.04 medan Mikaela Kemppi från samma klubb vann bland tjejerna på nytt personligt rekord, 36.50.66.