En solig sommarkväll med fullpropade heat var det som väntade löparna i Närkes DM 10000 m på Transtensvallen i Hallsberg. IF Start hade 12 löpare till start och många gjorde mycket imponerande lopp med bra tider.
Precis som förra året, så var arrangörerna (Stocksäters IF) för DM 10000 m tvungna att gå ut med att det var efteranmälningsstopp p.g.a. många föranmälda och platsbrist i heaten. Det är något vi får se som positivt då vi förmodligen är ensamma som län i Sverige att åstadkomma ett sådant stort startfält på våra DM tävlingar.

Redan i Heat A började dock löpare plötsligt bryta, en efter en, totalt 6 st. Värmen var säkert en faktor men många av de som fullföljde tyckte inte att det var så farligt. En som inte verkade ha några problem med varken förhållandena eller att få dra själv från start till mål, var segraren på herrsidan, KFUM Örebros Martin Regborn, som överlägset vann på tiden 32:54,75. För IF Start räkning i Heat A så hade vi Fredrik Eliasson. Efter ett tufft och brutet lopp i Stockholm Marathon så var han nu tillbaka och sprang på tiden 35:59,71 (9:e plats, 2:a M35).

I Heat B hade vi desto fler löpare från klubben; Johan Ingjald, Gabriella Eliason, Daniel Pettersson och Tauno Mertala. Tauno såg loppet som ett test för att se om benen skulle hålla. Tyvärr gjorde de inte det och han fick bryta. Han sa att han åtminstone bröt i tid så att skadorna inte bör ha blivit något värre än de var innan loppet. Johan hade precis som vanligt valt mellan lite olika strategier; köra hårt första delen och låta resten gå som det går eller ta det lugnare och jämnare. Han valde det senare och tog rygg på de han kunde. Trots det fick han dra mycket själv och tappade lite fart men kunde med en stark avslutning göra ett jämnt lopp tidsmässigt och komma i mål på 38:23,79 (15:e plats). Gabriella och Daniel låg ganska jämnt genom hela loppet men det visade sig att Gabriella till slut var starkast för kvällen och kunde ta sig i mål på 40:42,84 (4:e plats, 3:a K35), 10 sekunder före Daniel på 40:52,24. Ingen av dem verkade missnöjd med loppet men det var kämpigt och de vill så klart båda två ta sig ned mot eller under 40 minuter.

Solen började gå ned och det blev lite svalare och mer skugga. Det var dags för Heat C, där IF Start ställde upp med Anders Arnelind, Stefan Löfdahl, Rose-Marie Enmalm, Marie Dasler, Mats Stenmarck och Bo Adolfsson. Anders la sig från start väldigt långt bak i fältet men verkade bara bli snabbare och ”piggare” under loppets gång. Han kämpade sig igenom nästan hela fältet och tog sig i mål på 42:48,63 (32:a plats, 3:a M50). Med tanke på att han senast i Fröviloppet var nöjd med 44:21 så gissar jag att detta kan ha varit rekord, men, om inte, så i alla fall något som han är mycket nöjd med. Stefan såg länge ut att kunna bli den främste IF Start löparen i Heat C men lyckades inte riktigt hålla uppe farten för att svara mot Anders. Stefan kom i mål på 42:53,81 (34:e plats, 7:a M40). Marie sprang ett tag tillsammans med både Stefan och Rose-Marie men mot slutet var det Rose-Marie som var först med 43:10,43 (6:e plats, 1:a K55) med Marie nästan 20 sekunder efter på 43:29,10 (7:e plats, 1:a K40). Rose-Marie har återhämtat sig bra från Stockholm Marathon. Ungefär när rymdprogrammen för att komma till först till månen var som hetast (1969) så sprang Mats Stenmarck senast en tävling på bana. Nu var han tillbaka och gjorde väl ingen besviken. Han sprang i mål på 45:50,27 (45:e plats, 2:a M60). Bo Adolfsson hade det riktigt tufft och kunde inte få upp farten alls. Han försökte men kroppen svarade inte, vilket ledde till en tid på 46:12,58 (46:e plats, 8:a M45).

I sista heatet, Heat D, startade Catharina Wahlstedt för IF Start. Loppet startade runt kl. 21:15 så nu var det betydligt svalare och även lite mörkare. Detta verkade bara gynna löparna då många gjorde väldigt imponerande lopp. Någon som måste nämnas är Sture Bodare (68 år), som sprang på 47:07,7m. Många andra gjorde dock som sagt också fina prestationer och flera slog personliga rekord. Catharina var inte sämre hon, då hon brukar vara nöjd med tider som når under timmen på millopp. Där var hon inte i närheten denna gång, utan snarare var hon närmare 55 min med tiden 56:48,6m (12:e plats, 1:a K65), efter en fin spurtstrid mot Arne Evertsson (56:48,2m) som också imponerade stort.

Snabbaste herre var alltså KFUM Örebros Martin Regborn med tiden 32:54,75 och på damsidan blev det KFUM Örebros Josefin Gerdevåg som tog hem DM-guldet med tiden 37:36,10.