Östansjöloppet är ett 10 km terränglopp med varierande och sugande underlag samt några riktigt tunga men korta backar. Loppet är även unikt i länet med att ha intervallstart där löparna startar två och två med oftast jämna medlöpare och 30 s emellan. IF Start hade fyra löpare till start, varav en tävlades med IF Start linne för första gången, nämligen Maria Eriksson. Och som hon gjorde det!
Östansjöloppet är som sagt ett tufft 10 km lopp och många av löparna brukar prata om att lägga till nästan 2 minuter på sin miltid för att få motsvarande tid på Östansjöloppet. Det var ett varierande men ganska behagligt väder med både sol och moln, samt ca 20 grader som löparna bjöds på. Utöver varierat underlag och bitvis tuff kupering kan man även notera att det är ett fint spår man springer på.
 
I Kvinnor 10 km sprang Maria Eriksson, för första gången i IF Start linne, och det resulterade i ett topplopp med 47:21, en spya och en 1:a plats som resultat! Inte dåligt efter bara en träning med oss i IF Start!
Överlag bland damerna var dock Mikaela Kemppi, Örebro AIK, snabbast med tiden 39:30, men tävlandes i K 40.
 
I Män 10 km sprang Johan Ingjald snabbast av Startarna och trots en hel del problem på vägen så sprang han in på sin hittills bästa tid i Östansjöloppet, nämligen 39:49, vilket räckte till en 5:e plats i M 10 km. Näst snabbast för dagen var Renny Rantakokko med tiden 44:25 och en 9:e plats. Den fjärde löparen från IF Start var Sven Nilsson, som fick slita hårt i terrängen och antydde att avsaknaden av kvalitetspass gjorde sig till känna, sprang in på en 15:e plats och 48:38 i M40 10 km.
Snabbast i mål på 38:00 var Magnus Persson, OK Tisaren, med två sekunders marginal till 2:an och ytterligare två till 3:an.
 
Nämnas bör dock att Tim Sundström, KFUM Örebro Friidrott, sprang och var på väg mot en solklar seger men rev upp en pågående hälseneskada, vilket innebar en runt 5 min stillastående paus i loppet. Hans tid blev trots det till slut 38:51. Ett vasst banrekord hade kanske kunnat ryka annars.