I samband med riddarveckan i Hova, så arrangeras varje år Riddarsprånget. Det är ett motionslopp på 5 och 10 km, och det finns även ett barnlopp för de allra minsta. Johan och Maria åkte dit för tredje året i rad.

Riddarsprånget går på en varvbana med 5 km per varv och anses vara mycket lättlöpt. Visserligen finns det några små motlut och en hel del skarpa svängar, men överlag är det väldigt platt och snabbt på asfalt i villakvarter. Inramningen med riddartema och aktiviteter för barnen gör det också lite extra trevligt. Både Johan Ingjald och Maria Eriksson var på plats och sprang 10 km.

Maria hade haft en lite besvärlig vecka bakom sig med sjukdom, men kände sig helt OK till start och gjorde ändå ett försök till ett bra lopp. Hon kämpade sig igenom loppet till en 2:a plats i K40 med tiden 41:37. K40-klassen vanns av Jenny Johannesson, Möllsjö SK, med smått otroliga 36:25! Snabbaste dam av alla var dock Malin Strand, Sävedalens AIK, med 36:14.

Johan sprang förstås i Män-klassen men spenderade nästan hela första varvet löpandes tillsammans med Malin Strand. Kevin Henriksson hade tagit tät tidigt i loppet och en liten klunga bildades bakom med bl.a. Johan, Malin, Melker Forsberg och Karl Wilenius. Vid varvning (5 km) fick Malin släppa en lucka och Melker tog upp jakten framåt mot Kevin. Karl stannade till lite vid vätskan men var snart ikapp Johan igen. Karl så något i stil med ”Om vi skall vinna så får vi ta och göra något åt det här. Det börjar bli för stort avstånd framåt.” och efter det så ökade han! Johan kunde inte hänga med utan sprang vidare på 4:e plats. Det bildades en trio framme i täten och avståndet var nog uppåt 150 m ner till Johan.

Karl fick släppa Melker och Kevin, samtidigt som Johan började få upp lite tempo igen och komma allt närmare Karl. På sista km närmade han sig rejält, men kunde inte ta sig om utan det blev till slut 4 s ifrån 3:e platsen. Johan fick dock en finfin tid med 35:48 i mål! En av hans snabbaste miltider. Vann gjorde Melker Forsberg, KFUM Örebro Friidrott med 34:42!

Loppet är inte sanktionerat, men eftersom att arrangören krävde en föreningen för att få vara med i tävlingsklass i alla fall, så sprang Johan och Maria för IF Start.