Efter ett års uppehåll, så var Semesterhalvmaran och Sommarmilen tillbaka, med ny arrangör LK Gränslöst. Från att ha lämnat oss 2014 med regn och kyla, så var tävlingen tillbaka på ruta ett med stekhet värme och sol. Många löpare led och flera valde att springa milen.

Högsommarvärmen slog till senare i år än förra året och tajmade det bra med just denna vecka. Det är dock något som passar väldigt få löpare att springa i sol och 28 grader, så vi fick se många bryta och lågt deltagarantal på halvmaran. Desto fler sprang milen och kanske var det klokt då många fick det tufft.

Sommarmilen startade en halvtimma innan Semesterhalvmaran och där sprang Heshlu Andameriem, Meles Jorjo och Maria Eriksson från IF Start. Både Heshlu och Meles öppnade hårt men fick sedan slå av något på takten. Heshlu var dock på väg att göra ett riktigt bra lopp men just på sista biten in mot mål så sprang han på insidan av en snitsel och kom då fel och fick springa runt och tillbaka. Exakt hur mycket han tappade på detta är oklart men det kan säkert ha varit någon minut totalt. Heshlu kom i mål på 40:06 som 6:a i loppet. Meles sprang fint och starkt in på 42:29. Maria brukar kunna klara värmen ganska bra och har bland annat varit med om liknande förhållanden i Viby Marathon. Hon tyckte dock att detta var värre och fick ha liknande ansträngning som för ett lopp med betydligt bättre tid, kanske nedåt 42-43 min. Hon fick tiden 44:34 i mål och var nöjd över det efter omständigheterna som rådde. Snabbast i mål var Haben Kidane, Eskilstuna Friidrott, med nytt banrekord 32:57!

När Haben började skymtas för att komma in mot sista biten innan mål, så drog Semesterhalvmarans löpare i väg. Där stod Johan Ingjald, Rose Marie Enmalm, Pansy Ståhl och Anna Pettersson på startlinjen. Johan var den som kom iväg snabbast och hade bestämt sig innan start för att det var alldeles för varmt för att göra ett ”normalt” lopp. Han valde därför att satsa hårt på första 5 km och även om han redan under den sträckan fick känna på effekterna av värmen, så höll han undan och hade 2:a plats vid 5 km. Efter det joggade han resten men stannade ordentligt (ca 7 min) vid varvning för att återhämta sig. Flera hade då redan brutit, men Johan fortsatte och tog sig runt andra varvet, trots ont i foten, och i mål på 1:42:59, och en 6:e plats i klassen Män och 15:e plats totalt. Rose Marie var drygt 10 min bakom Johan och hade också problem med fötterna, samt värmen. Hon sprang dock som vanligt ett stabilt och fint lopp, och kom i mål på 1:53:02, 3:a i klassen Kvinnor 40. Pansy klarade värmen ganska bra och blev mest torr i munnen. Hon sprang i mål på 1:55:54 och en 4:e plats i Kvinnor 40. Anna fick tyvärr bryta vid varvningen då hon ansåg att värmen tog alldeles för mycket på krafterna och att träningen och långpassen blivit lidande senaste tiden.

Det var kvinnornas resultat i toppen som stack ut i denna tävling. Snabbast var Sofia Evnert, IF Göta, som verkade vara den enda som trivdes i värmen som rådde. Hon utnyttjade detta till fullo och slog inte bara banrekord, utan också personligt rekord! Tiden blev 1:19:55. Det blev hon även 2:a i loppet totalt på. Värt att nämna är även att de två placeringarna efter togs av Mikaela Kemppi och Bonnie Tran. Totalt alltså 3 kvinnor i topp 4 totalt, vilket är väldigt ovanligt i löpartävlingar med blandade klasser och gemensam start. Mycket imponerande!

I herrklassen var det Erik Anfält, Örebro AIK, som ledde från start till mål. På förhand snackades det så klart om att det kunde vara aktuellt med ett banrekord, då Erik har utvecklats bra senaste två åren och själv innehar banrekordet på 1:10:58. Det var dock under betydligt svalare förhållanden och även Erik blev drabbad av värmen. Han sprang ändå i mål på fina tiden 1:15:26, som säkerligen motsvarar banrekordet i snällare förhållanden.

Resultat (Sommarmilen, Semesterhalvmaran)

Forum

Filmer

Bilder

{phocagallery view=category|categoryid=339|limitstart=0|limitcount=0}