Viby Marathon brukar vara känt för att pricka in en av de varmaste dagarna på året, med stekande sol och ingen skugga, men i år bjöds löparna på regn i stort sett från start till mål. Stundvis öste det ned, men för de flesta passade detta väder bra, och vi fick se många fina resultat som följd.

Utöver en vanlig tävling i långloppscupen, så är Viby Marathon också DM och Veteran-DM, samt i år även Veteran-SM. Det lockade fler deltagare än tidigare år; totalt 97 startande och 93 som tog sig i mål. Det stod fem tappra Startare på startlinjen, och de var Sören Forsberg, Johan Ingjald, Maria Eriksson, Jonas Janegren och Sivert Lignell.

Sören kom iväg fint från start och hade som mål att ligga runt 4 min/km i tempo. Det gjorde han också, och efter ett tag drog han ifrån sin klunga och kom 3:a totalt, och 1:a i M50 (DM- och VSM-guld)! Tiden blev 2:50:28. Starkt jobbat! Johan har haft stora problem med värmen som rått senaste åren, men regnet som nu rådde var betydligt med gynnsamt för honom. Han hade bra ork hela vägen, men drabbades tyvärr av kramp i vaderna, speciellt sista 2-3 km då han nästan fick stanna vid varannan lyckstolpe för att försöka stretcha. Han gjorde ändå ett starkt lopp och kom i mål på nytt PB, med stor marginal, 3:07:41. Jonas har inte tävlar så länge för IF Start, men gjorde oss verkligen inte besvikna. Han gjorde ett jättebra lopp och sprang in på förmodligen ett nytt PB, 3:19:09. Han var ensam i M35, men var verkligen värd SM-guldet (och DM-guldet). Maria hade en plan som utvecklades under loppet, och det var att hänga med i en klunga till ungefär 25 km, för att sedan dra av på tempot något i 10 km, och då försöka återhämta sig för att få till en snabbare avslutning. Maria har dock dragits med problem med ena foten under en längre tid och har inte fått till de långpass hon önskat, så planen höll inte hela vägen. Dessutom var Maria en av få som inte trivdes med regnet, och i senare skede av loppet drabbades hon även av vätskebrist. Hon fick kämpa sig i mål, men var nöjd med att kunna ta sig runt så pass bra ändå. Hon fick tiden 3:38:58, vilket också ledde till DM-brons i K40. Bra jobbat! Sivert hade inte den bästa uppladdningen inför loppet och har även haft en del skadebekymmer som gjort att det varit svårt att träna ordentligt. Trots detta kom han till start och lyckades prestera ett mycket fint lopp. Tiden blev 4:40:20 och han tog ett DM-brons i M60.

Vann gjorde Erik Anfält, Örebro AIK, med nytt banrekord 2:34:49, och Maria Lundgren, 338 Småland, 3:04:51.

Resultat

Forum

Filmer

Bilder

{phocagallery view=category|categoryid=338|limitstart=0|limitcount=0}