Det råder säkert delade meningar om vädret var bra eller dåligt under lördagen, 10:e maj, som Stjernsundsloppet över knappa 6 km genomfördes. Det var nämligen inget vidare publikväder med ganska låg temperatur och nästan regn i luften, men det var närmast perfekt väder för löparna som detta år slapp den besvärliga motvinden som legat som en ständig plågoande över tidigare års upplagor. Förhållandena banade vägen för ett nytt banrekord och många fina resultat.

Stjernsundsloppet löps från Askersunds hamn till Stjernsunds slott, via ett promenadstråk på grus och stenmjöl för att sedan avsluta på Stjernsundsallén till slottet. Sträckan mäter knappa 6 km (ca 5,9 km) och innehåller ett antal branta men relativt korta kullar som skall bestigas. I övrigt är det mest vädret som kan ställa till det, i form av vind, då mestadelen av banan går åt just samma håll. I år var väderförhållandena nästan perfekta med knappt märkbar vind och ca 10ºC.

Bland kvinnorna så sprang Maria Eriksson bra genom ett lugnt upplägg första halvan för att sedan öka på allteftersom och hämta in placeringar. Tiden blev 24:30 vilket räckte till en 2:a plats. Marie Dasler låg länge framför Maria men fick se sig omsprungen uppe på allén med 7 sekunder, vilket resulterade i 24:37 och 1:a plats i Kvinnor 40. Catharina Wahlstedt kunde inte hålla sig från att deltaga i detta normalt natursköna lopp utan efteranmälde sig på plats och sprang in på 33:38 och en 2:a plats i Kvinnor 60. Totalt bland kvinnorna vann Ester Sandén Alin, endast 14 år, Stocksäters IF, på tiden 23:02.

Mänklassen blev påfylld av två efteranmälda löpare, som visade sig skulle bli favorittippade och slåss om täten. Det var Per Sjögren (KFUM Örebro Friidrott) och Jakob Nilsson (Örebro AIK). Johan Ingjald bestämde sig, trots sliten kropp, för att gå ut hårt och hänga på denna duett från start. Johan fick dock släppa redan efter ca 600 m då farten var betydligt högre än vad som dagsformen tillät. Med en första km på 3:15 blev det ett kämpigt lopp men Johan tog sig i mål på tiden 20:55, och höll sin 3:e plats ohotad genom hela loppet. Johan Östman hade likt Maria en stegrande resa genom loppet, där avslutningen innebar att han kom om både Maria och Marie ganska sent i loppet, och drog ifrån för en sluttid på 24:20 och en 9:e plats.

Per och Jakob växeldrog genom hela loppet men till slut blev det Per Sjögren, KFUM Örebro Friidrott, som tog hem segern med en kross av det tidigare banrekordet (som Jakob hade på 20:26). Segertiden blev 19:22 med Jakob hack i häl, 6 sekunder bakom. Det kan bli svårslaget om inte vinden är på löparnas sida återigen.