Fyra Startlöpare deltog i terrängloppet Munkastigen Trailrun, 44 km under förra helgen. Det fanns både individuella klasser och en lagklass där sträckan kunde delas på flera löpare. Startarna valde att springa i lagklassen och de var två löpare per lag.

Banan gick genom Tiveden på den gamla stigen som på 1400-talet användes av munkarna vid Ramundeboda när de skulle besöka de Östgötska klostren i Vadstena och Alvastra. Det var mestadels stig, men även skogsväg och elljusspår.

IF Start lag 1 med Renny Rantakokko och Bosse Adolfsson kom 3:a med 3.52.06 medan IF Start lag 2 med Roland Eriksson och Stefan Löfdahl kom på en 7:e plats med 4.14.56.

Först i mål av både induviduella löpare och lagen var Robert Nilsson, SPIF Friidrott med imponerande 3.04.33.

Resultat

Berättelse från våra löpare:

Här kommer det en liten och försenad resumé från Munkastigen Trailrun. Vi var fyra Startare (Roland-Renny-Bosse-Stefan) som drog till Laxå, tidigt på lördagsmorgonen, för att springa ett terränglopp. Vi valde att springa i två lag som löper ca 22 km var och lag1 var Renny-Bosse och lag2 var Roland-Stefan.

Vi visste att det skulle bli tufft men det var tuffare än väntat; det kan jag (Roland) lova. Första 10 km var det mycket uppför, samt smalt och knixigt. Meningen var att försöka ta rygg på Renny men det blev trafikstockning kort efter starten när man vek in i skogen, så jag kom efter direkt och då blev jag lite stressad och tänkte försöka ta igen lite tid vid något lättare partier. Vid 10 km var tiden på lag1 52:13 och lag2 53:34. Var nästan ikapp Renny vid 12-13 km men det hade kostat att ligga på, så vid 20 km var tiden på lag1 1:42:57 och lag2 1:45:09. Vid ca 21 km blev det jobbigt för då kommer det en sandbacke och där kom klubban; fick spy och när jag börja löpa så var jag lite yr och snubblade. Då var det bara att ta fram vattnet och dricka, samt gå en bit. Väl framme vid växlingen trodde jag att det hade tagit 15-20 min på de två sista km, men så illa var det inte det. Det tog ca 12 min, men nu vet jag hur det känns att klappa igenom.

Jag och Renny sa innan att vi skulle växla runt 2 timmar och det stämde bra; lag1 (Renny-Bosse) växla några minuter före lag2 (Roland-Stefan). Renny och jag vilade lite, bytte kläder och stoppade i oss lite energi, för att sen åka och heja på våra lagkompisar. Det hade de gjort för oss och det är en riktig boost att höra dom heja på en.

Vid 30 km kommer Bosse som en torped ur skogen och säger att det känns kanonfint och drar vidare, sen kommer Stefan och tycker det går bra men nu börjar värmen bli kännbar. Han dricker och drar sedan vidare. Tiderna vid 30 km var för lag1 2:38:11 och lag2 2:43:26. Vi drar till 35km där är det finns en vätskestation med lite annat tilltugg. Rätt som det är, kommer en glad Bosse och tycker att det nästan går oförskämt bra pratar lite och vi säger att; nu är det 6 km grusväg och sen 3 km elljusspår, så nu är det bara att köra. Vi står och väntar på Stefan och undrar var han kan ha tagit vägen, men han kommer med ett leende och säger att han har sprungit fel i minst 1 km. – ”Det gör inget, huvudsaken är att du kom på rätt spår igen” och så vi talar om vägen till mål. Efter det åker vi till mål för att se när lag kompisarna går i mål.

Vid 40 km var tiden på lag1 3:32:20 och lag2 3:50:23, sen har vi tider på maran (ca 42 km) som blev för lag1 3:43:53 och lag2 4:05:15. Sluttiderna blev för lag1 3:52:06 (3:e plats) och lag2 4:14:56 (7:e plats). Vid mål fick man ett litet ”återhämtningskit” samt varm mat och kaffe så det går inte att klaga på, men varmvattnet kunde ha varit bättre för det var inget alls. Vi hade talat om banmarkeringen innan; att den kunde vara si och så. Vi var ute och cykla allihop, eftersom att det är så lätt att missa när man blir trött. Det räcker med någon sekund av bristande uppmärksamhet, så kan man ha missat avfarten. Jag hade tur för det stod folk där jag sprang, så de ropade att jag skulle vika in i skogen. I stora hela, får Laxå OK godkänt och vi, Startare, pratade om att åka ner nästa år för att bemästra 44 km på egenhand var för sig.

Skrivet av: Roland Eriksson. Redigerat av: Johan Ingjald.

08 Munkastigen2014 Roland

 

Bilder:

05 Munkastigen2014 Startarna

10 Munkastigen2014 Station

11 Munkastigen2014 Bosse

14 Munkastigen2014 Stefan